Credincioșii ortodocși și catolici sărbătoresc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci. În biserici sunt oficiate slujbe cu această ocazie, iar credincioșii sunt îndrumați să țină post. Ziua Crucii este una dintre cele mai vechi sărbători bizantine, în care este cinstit lemnul sfânt.
Sărbătoarea are o dublă semnificație
În această zi, credincioșii sărbătoresc două evenimente, ambele având în centrul lor, Sfânta Cruce. Mai exact, este amintită Aflarea Sfintei Cruci, sau lemnul sfânt pe care Mântuitorul a fost hulit, scuipat și răstignit. Înălțarea acesteia a avut loc în fața poporului în anul 335. Episcopul Macarie al Ierusalimului a fost cel care a adus atunci în fața credincioșilor o astfel de binecuvântare.
Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Împărătesei Elena, mama Împăratului Constantin. Din stăruința ei, pe muntele Golgota au fost găsite trei cruci. Pentru a fi identificată crucea Mântuitorului, a fost atinsă rând pe rând de toate cele trei, o femeie moartă. Atunci când trupul neînsuflețit a ajuns aproape de lemnul sfânt, femeia a înviat, iar toți cei din jur au dat slavă lui Dumnezeu.
Credincioșii iau parte astăzi la sfintele slujbe și se roagă pentru propriul suflet, dar și pentru cei dragi. Cei care vor să continue și acasă rugăciunea pentru a avea parte de grija lui Dumnezeu, de bunăstare și minte luminată pot citi Acatistul Sfintei Cruci.
Această rugăciune este considerată ca fiind una dintre cele mai puternice. Cinstirea crucii reprezintă biruința asupra morții, deci a păcatelor noastre trupești și sufletești. Rugându-ne în taină pentru iertarea lor, putem nădăjdui în a primi ajutorul lui Domnului.
De altfel, Acatistul Sfintei Cruci poate fi citit ca o rugăciunea deosebit de importantă și în alte momente de peste an. Ori de câte ori ne simțim deznădăjduiți, apăsați de greutăți și probleme, aplecarea genunchilor și rostirea acestuia ne poate aduce liniștea.
Citește această rugăciune astăzi și vei primi cu siguranță ajutorul lui Dumnezeu.