Accidentul mortal a fost surprins de o cameră de supraveghere. Secvenţele sunt sfâşietoare. Polițistul avea o viteză ilegal de mare în momentul în care s-a produs tragedia. Copile au sesizat că acesta nu dă semne să se oprească la trecere și au început să alerge pentru a traversa mai repede. 

Jurnalistul Radu Tudor a prezentat declarația transmisă de Poliția Română către anchetatori și a explicat ce spune legea despre misiunile polițiștilor.

Cum trebuia să reacționeze polițistul care a ucis-o pe Raisa

Martorii care se aflau la fața locului când a avut loc accidentul au rămas terifiați. Conform declarațiilor, agentul s-ar fi dat jos din mașină şi ar fi împuns-o cu bocancul să vadă dacă mai respiră.

Ba mai mult, primele mașini de poliție care au ajuns la fața locului au încercat să îl ascundă și i-au aprins girofarul să pară ca este în misiune. Diferența este că acesta se afla doar într-o misiune de verificare a populației, care nu avea caracter de urgență. Jurnalistul Radu Tudor a explicat de ce polițistul este vinovat.

„Din studierea datelor aflate în posesia instituțiilor implicate în anchetă, rezultă un fapt simplu și clar: agentul de poliție Constantin Popescu se afla în misiune în momentul în care a ucis-o pe Raisa cu mașina de poliție.

Dar legea face o diferență între misiune simplă și misiune de urgență, caz în care îți este permis să folosești sirena, girofarul și viteza sporită. Agentul Popescu nu era în misiune de urgență, deci culpa sa este evidentă. În plus, legea te obligă să conduci prudent pentru evitarea accidentelor. O altă culpă grava pentru polițist.”, a explicat Radu Tudor.

Cum trebuia să reacționeze polițistul care a ucis-o pe Raisa, atunci când le-a văzut pe cele două fete pe trecerea de pietoni. Unde a greșit omul legii
Arhivă

Care este diferența dintre declarațiile Poliției si lege

Nemulțumit de ce se întâmplă în țară, Radu a făcut o comparație între regulile poliției și lege. Acesta a postat pe pagina sa răspunsul Poliției Române adresat Parchetului la cererea procurorului. De asemenea, a oferit mai multe explicații și măsuri care ar trebuie urmate.

„În răspunsul adresat Parchetului la cererea procurorului privind lămurirea situației de serviciu a agentului de poliție Popescu Constantin, Poliția precizează: ”Agentul de poliție Popescu Constantin la data de 13.01.2022 ora 13,30 se afla în exercitarea atributiunilor de serviciu, respectiv misiuni polițienești, circumscrise unui plan de acțiune și verificări în lucrări cu termen.”

CE SPUNE LEGEA: SĂ REDUCĂ VITEZA ȘI SĂ CIRCULE CU ATENȚIE SPORITĂ

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice

Paragraful – Autovehicule cu regim de circulație prioritară

Articolul 61(1) Au regim de circulație prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b), atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore.

Articolul 62(1) La intrarea în intersecțiile unde lumina roșie a semaforului este în funcțiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorității de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 61 alin. (1) trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.

DEFINIȚIA URGENȚEI UNEI MISIUNI, POTRIVIT LEGII

Urgența – situația de criză sau de pericol pontențial major care necesită deplasarea imediată pentru prevenirea producerii unor evenimente cu consecințe negative, pentru salvarea de vieți omenești sau a integrității unor bunuri ori pentru limitarea afectării mediului înconjurător.”, a scris acesta pe radu-tudor.ro.