Reclamă

Speologia, cunoscută uneori sub numele de speleologie, poate fi un hobby distractiv, captivant și un instrument valoros pentru descoperirea științifică.

Dar lumea ascunsă a peșterilor poate fi pe cât de periculoasă, pe atât de fascinantă, și chiar și cei mai experimentați speologi pot fi ușor răniți sau se pot pierde într-o peșteră. Când ceva nu merge bine sub pământ, te poți găsi rapid într-o situație de supraviețuire. Iată cum să ieși în viață.

1.Intră într-o peșteră bine pregătit

Cum supraviețuiești dacă te pierzi într-o peșteră? Sute de mii de persoane dispar anual
Pixabay

Speologia este în mod inerent periculoasă, dar puteți reduce riscul învățând tehnici adecvate de speologie, aducând echipamentul potrivit și știind cum să vă folosiți tehnicile. Mai ales dacă sunteți nou în speologie, nu intrați fără un ghid experimentat și nu explorați niciodată peșterile singur. Asigurați-vă întotdeauna că anunțați pe cineva unde veți fi și când vă așteptați să vă întoarceți, astfel încât acesta să poată anunța salvatorii dacă nu puteți.

Aduceți haine calde, fără bumbac (cum ar fi polipro sau poliester) și o pungă de plastic sau o pătură de urgență. Este important ca toate straturile de haine să fie dintr-o țesătură sintetică, chiar și lenjeria intimă și șosetele. Bumbacul absoarbe și reține mult mai multă apă decât fibrele sintetice. Purtarea hainelor standard din bumbac într-o peșteră vă va răci corpul foarte rapid. Dacă sunt purtate straturi de bumbac (ca ultimă soluție absolută) asigurați-vă că sunt deasupra straturilor sintetice. Făcând invers, vă va răpi corpul de căldură, deoarece stratul cel mai umed va fi în contact direct cu pielea.

De asemenea, asigurați-vă că lanterna sau farul sunt în stare bună de funcționare (și aduceți o sursă de lumină de rezervă și baterii). Cel mai bun mod de a supraviețui într-o peșteră este să cunoști peștera și să fii pregătit.

2.Marcați-vă calea

Peșterile pot fi ca un labirint și pot fi confuze, dar aproape că nu există niciun motiv să te pierzi într-una. Fiți întotdeauna conștienți de împrejurimile dvs. și notați reperele. În plus, asigurați-vă că marcați calea de ieșire la toate intersecțiile. Folosiți pietre pentru a face o săgeată care să indice drumul în care ați venit, zgâriați o săgeată pe podeaua peșterii, lăsați-vă note sau legați panglici sau lăsați bețișoare strălucitoare pentru a vă arăta drumul înapoi.

Asigurați-vă că vă puteți diferenția urmele de cele pe care le-au lăsat alți speologi. Nu numai că marcarea căii vă va ajuta să vă scoateți în siguranță. Dar îi va ajuta și pe salvatori să vă găsească dacă nu puteți ieși singur.

3.Rămâi calm

Dacă te trezești pierdut, rănit sau prins, nu intra în panică. Evaluează-ți situația și gândește-te clar cum să ieși.

4.Rămâneți împreună dacă sunteți într-un grup

Există siguranță în cifre, așa că asigurați-vă că rămâneți împreună. Țineți-vă de mână dacă trebuie să vă mișcați în întuneric și nu lăsați pe nimeni să rămână în urmă.

5.Rămâi cald și uscat

Peșterile sunt frecvent reci. Iar hipotermia este unul dintre cele mai periculoase pericole cu care te vei confrunta. Aduceți întotdeauna haine calde, fără bumbac și împachetați o pungă mare de plastic în cască pentru a o purta ca poncho pentru a păstra căldura. Păstrați-vă casca pe tot timpul.

Dacă trebuie să te străduiești în apă (adică dacă peștera este inundată sau dacă trebuie să traversezi un pârâu), scoate-ți hainele pentru a le menține uscate. Apoi uscați-le și puneți-le înapoi când sunteți în afara apei. Dacă hainele tale se udă și nu ai piese de schimb, stoarce-le bine și poartă-le astfel încât căldura corpului să le poată usca. Îngrămădiți-vă cu grupul pentru căldură și minimizați contactul cu solul rece. Încercați să continuați să vă mișcați (chiar dacă doar se mișcă pe loc) dacă ți-e prea frig. Dar evită să transpiri.

6.Raționați-vă alimentele și rezervele de apă

Dacă ai spus cuiva din exterior când să te aștepte – și trebuie neapărat să faci asta – ajutorul ar trebui să fie în curând. Dacă dintr-un motiv oarecare, cum ar fi inundații sau prăbușirea peșterii, poate dura ceva timp până când salvatorii vin, asigurați-vă că vă raționați mâncarea și faceți-o să reziste. Asigurați-vă că toată lumea primește suficientă apă. Dar nu încercați să o economisiți cât mai mult timp posibil. Mențineți-vă bine hidratat chiar dacă nu vă este sete. Dacă rămâneți fără apă, puteți bea apa pe care o găsiți în peșteră. Dar fiți conștienți de faptul că poate fi contaminată și ar trebui folosită doar ca ultimă soluție.

7.Păstrează-ți lumina

Opriți lanternele când nu vă mișcați și utilizați doar una odată. Formați un lanț de oameni urmând unul cu o lanternă. Dacă utilizați un far, utilizați cea mai mică setare de putere.

8.Stai pe loc dacă nu ai lumină

Dacă nu sunteți sigur că ajutorul nu va veni, nu vă mișcați fără lumină. O peșteră este un mediu periculos, imprevizibil. Iar riscul de rănire depășește toate celelalte pericole. Dacă trebuie să vă deplasați fără lumină, procedați cu precauție extremă. Târâtul poate fi cea mai bună opțiune pentru a evita căderile.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro