Reclamă

Cei mai mulți dintre noi suntem învățați de mici că păsările „zboară spre sud pentru iarnă”.

Și deși acest lucru este adevărat din punct de vedere tehnic, este o simplificare excesivă a unui proces incredibil de complex. Numai în America de Nord, există aproximativ 900 de specii de păsări. Dintre care se estimează că 75% migrează. Sunt multe bătăi de aripi când vremea se răcește.

Acestea fiind spuse, există o cantitate imensă de variație când vine vorba de specificul migrației păsărilor, în ceea ce privește distanța, obiceiurile și modul în care își dau seama unde să meargă în primul rând. Cu siguranță nu este o situație care se potrivește tuturor.

Cum știu păsările când să migreze

Pixabay

Majoritatea oamenilor la sfârșitul zilei știu când este timpul să meargă la culcare. Acest lucru se datorează faptului că oamenii au un ceas intern care ne avertizează că avem nevoie de odihnă. Păsările au un semnal intern similar, spune dr. Jason D. Weckstein, curator asociat de ornitologie la Universitatea Drexel.

Pentru ca păsările să știe când este timpul să migreze, unul dintre indicii mari este schimbarea cantității de lumină naturală, explică el. „În emisfera nordică, pe măsură ce se apropie toamna, ai o scurtare a luminii zilei. Acest lucru indică dorința păsărilor de a se muta spre sud”, spune el. Menționând că aceasta se numește „neliniște migratorie”.

Într-adevăr, modificarea duratei zilei, cunoscută și sub numele de fotoperioadă, este ceva la care păsările sunt extrem de sensibile. Pe măsură ce zilele devin mai scurte sau mai lungi, încep să apară multe schimbări în biochimia și fiziologia păsărilor. Se presupune că legătura dintre durata zilei și astfel de schimbări și migrație rezidă adânc în istoria evolutivă a multor animale. Deci, s-ar putea să fie inspirați să migreze, dar nu știu neapărat de ce. Deoarece este atât de înrădăcinat în psihicul lor.

Migranți

Speciile de păsări ale căror modele de migrație sunt în mare măsură influențate de fotoperioadă sunt cunoscute ca „migranți obligați”. Își încep mișcările, probabil, cu mult înainte ca condițiile locale de vreme și mâncare să-i determine să se miște. Acest comportament „cablat” are ca rezultat modele migratorii destul de previzibile. Inclusiv distanța parcursă, calendarul și întoarcerile.

Celălalt tip de păsări migratoare sunt cunoscute sub denumirea de „migranți facultativi”. Care migrează doar atunci când au nevoie de dragul supraviețuirii. Practicile migratoare ale unor astfel de păsări sunt „guvernate de procese mai dinamice ale mediului lor”.

Astfel de păsări se grăbesc spre sud atunci când simt că condițiile meteorologice devin prea dificile sau când aprovizionarea cu hrană începe să se diminueze. Unii migranți facultativi pleacă pe drum un an dacă lucrurile arată sumbru. Dar nu în următorul dacă totul este tolerabil. Așa că depinde cu adevărat de evaluarea personală a factorilor de mediu.

Cum își găsesc păsările destinația de migrare?

Multe ființe umane au destul de greu să găsească un loc în oraș fără ajutorul Google Maps. Așadar, cum reușesc păsările să găsească o locație obscure, potențial la mii de mile distanță, cu creierul lor de pasăre? Oamenii de știință încă lucrează pentru a răspunde definitiv la această întrebare. Dar au câteva teorii.

În primul rând, multe, dar nu toate, păsările migrează în aceeași locație generală an de an. Unii chiar folosesc aceleași locuri pentru opriri pe drum! Sunt capabile să facă acest lucru deoarece au o hartă internă și un fel de busolă care le ajută să-și dea seama. Acestea vin sub forma multor indicii diferite. Care îi ajută să navigheze. Este ca un avion care are mai mult de o unitate GPS pe el. Dacă unul merge prost, ai backup-ul pentru a te salva.

Migrare pe timp de noapte

De exemplu, multe păsări migrează noaptea. Așa că folosesc stelele și constelațiile reale pentru a-și găsi drumul. Când soarele este vizibil, ei folosesc și poziția lui pe cer pentru a se orienta.

Ambele metode sunt, desigur, moduri comune prin care oamenii au navigat pe uscat și pe mare de cele mai multe ori. Cu toate acestea, unele păsări pot detecta și câmpul magnetic generat de miezul topit al Pământului. Cumva, folosind aceste informații, ei sunt apoi capabili să-și dea seama unde sunt și unde trebuie să meargă. Unii oameni de știință susțin că păsările pot avea pigmenți în ochi, care le permit să vizualizeze câmpul magnetic.

Există, de asemenea, o anumită credință că facturile păsărilor ar putea avea și structuri care le ajută în procesul de migrație. Apoi, este faptul că păsările care migrează în timpul zilei învață de fapt repere. Care le ajută să le ghideze pe calea lor din nou și din nou.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro