În țara noastră, spre deosebire de alte state, numeroase locuințe se încălzesc cu focul pe lemne.

Din acest motiv, tăiem anual la nivel național milioane de metri cubi de lemn destinate acestui proces. Lemnul de foc se taie în alte state după anumite standarde. În România încă sunt folosite metode rudimentare pentru acest lucru.

Lemnul de foc se taie cu ajutorul unor tehnici speciale

Conform unor analize realizate în acest an la nivel național, a reieșit că jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne.

Deși infrastructura gazelor a avansat și tehnologia permite implementarea altor sistemele de încălzire, românii preferă această variantă.

Pentru ca cerințele să fie acoperite, anual din pădurile noastre sunt tăiate zeci de milioane de metri cubi de lemne de foc. Acestea ajung distribuite de autoritățile locale la cetățeni.

Lemn tăiat la standarde europeneI

În alte state europene, lemnul de foc este tăiat după anumite proceduri bine stabilite. De altfel, în acest proces este utilizată aparatură de specialitate care permite tăierea facilă și în siguranță a copacilor care ajung ulterior lemn de foc. Un exemplu în acest sunt țările precum Austria sau Germania.

Autoritățile lor cu expertiză în tăierea și prelucrarea lemnului sunt dotate cu graiefere, excavatoare și macarale de ultimă  generație.

In România există șj logistică de acest gen însă nu în toate cazurile. În multe dintre zonele țării, lemnul se taie la drujbă.

Câți metri de lemn sunt tăiați anual în România

Lemnul de foc nu este singurul care se taie din pădurile din România. La acesta se adaugă și cel destinat prelucrării pentru industriile din această sferă. Conform cifrelor oficiale de acum doi ani, în România se tăiau aproape 39 de milioane de metri cubi de lemn pe an. Cifra este uriașă în comparație cu alte state. În același timp, nemții ard doar 14 milioane de metri cubi de lemn într-un an.