În timpul unei probe din semifinala Asia Express, concurentii au fost nevoiti sa manance un platoul intreg de Stinky Tofu, delicatesa locala care le intoarce stomacul pe dos europenilor.

Dintre cele 3 echipe ajunse în acel moment in concurs, doar Adda si Catalin au reusit sa dea gata preparatul care avea un gust de „canalizare”, dacă ar fi să îi cităm. Echipe formate din Speak și Stefania si Bontea si Fodor au fost oripilate de mirosul preparatului și, desi au incercat, nu au putut sa manance ingrozitorul preparat, preferand sa primeasca o penalizare.

„Ferească Dumnezeu de așa ceva, cine o lăsat pe fața Pământului, nu pot să înțeleg! Miroase a mortăciune”, a spus Speak.

„Băi, știți cum miroase mortul? Ăla e parfum, tată! Lavandă, pe lângă ăsta!”, a spus și chef Sorin Bontea.

„Doamne ferește să simțiți vreodată mirosul ăsta! Exact cum este mirosul, exact așa este și gustul”, a spus și Ștefania.

„Deci noi a trebuit să mâncăm tifosul și malaria”, a fost reacția lui Cătălin Rizea.

Aceasta probă le-a adus Addei si lui Catalin ultima amuleta oferita de Gina Pistol, inainte de eliminarea din concurs.

Echipele finaliste, Speak si Stefania si Fodor si Bontea, sperau sa nu mai vada niciodata acest preparat exotic, dar norocul nu le-a suras. Într-una din probele din marea finala, concurentii trebuie sa manance din nou Stinky Tofu, dacă vor să meargă mai departe si sa aiba sansa de a castiga marele premiu.

Ce este Stinky Tofu (Tofu împuțit), mâncarea preferată a taiwanezilor? 

Stinky Tofu, sau tofu fermentat, este un preparat local cu un miros greu de descris în cuvinte. Acesta se vinde, de obicei, in piețele de noapte sau pe standurile de la șosea, si nu in restaurante.

Conform legendei, acest preparat a fost creat din greseala în China în urmă cu sute de ani, când un comerciant care comercializa tofu, și-a deschis recipientul cu mărfuri nevândute după câteva zile. Acesta a văzut că amestecul său din coajă de fasole și lapte de soia a început să fermenteze puternic. Chiar dacă mirosul era unul oribil, comerciantul și-a făcut curajul de a mânca din preparat si a considerat ca este destul de gustos.

Barbatul s-a hotarat să vândă Stinky Tofu, iar preparatul a devenit atât de popular în timp, încât împărăteasa Dowager Cixi din China a adăugat-o pe lista de alimente imperiale servite la palatul ei dinastiei Qing.

Tofu imputit a ajuns în Taiwan în timpul Războiului Civil Chinez, iar acum există în diferite forme în toată Asia, dar nicăieri nu este mai iubit decât în ​​Taiwan, unde vânzătorii au invatat sa il prăjeasca și ii ofere mai multe arome.  Stinky Tofu este vândut, mai ales, în aer liber, în piețele de noapte.

Prepararea Stinky Tofu poate dura o perioadă îndelungată de timp. Feliile de tofu sunt puse în vase, alaturi de un amestec de legume și alte ierburi care fermentează încet la temperatura camerei. Tofu fermentat pe o perioadă mai mare de timp devine mai moale și mai mirositor, căpătând astfel o culoare verde închis.