Începe distribuirea cardurilor de energie, pentru ajutorul dat de Guvern pentru încălzire

Guvernul a explicat ce se întâmplă cu cardurile pentru energie. Este vorba de ajutorul de care vor beneficia zeci de mii de români în anul 2023 pentru plata facturilor. Acestea vor fi distribuite de la 1 februarie, iar din martie vor putea fi și utilizate.

Războiul din Ucraina a dat naștere unei crize de proporții în întreaga Uniune Europeană. Iar România nu a fost ferită de această situație critică.Pe lângă inflația record și prețurile mari la combustibili, cei mai mulți s-au temut că nu vor avea cu ce să-și încălzească locuințele.

Guvernul a pregătit însă un ajutor pentru românii vulnerabili, pe lângă cel acordat pentru alimente. Este vorba de cardurile pentru energie, care urmează să fie distribuite de la 1 februarie. Acestea pot fi utilizate pentru achitarea costurilor pentru încălzire, indiferent de modul pentru care au optat românii. Ajutorul se aplică pentru energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți, dar și alte materiale de încălzire.

Însă ca să beneficieze de acest ajutor, românii vor fi din nou puși de drumuri. Cei care se califică pentru carduri sunt pensionarii și românii de rând cu venituri de până în 2.000 de lei. Important de știut este că în această sumă intră veniturile tuturor persoanelor care au reședința în locuința pentru care se solicită ajutorul.

Cum se fac înscrierile pentru cardurile de energie

Nu este nevoie însă de nicio înscriere. Lista beneficiarilor este alcătuită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și transmisă Poștei Române. Ulterior, cardurile vor ajunge și la români, de la 1 februarie. Este vorba de 1.400 de lei, împărțiți în 2 tranșe, a câte 700 de lei.

Voucherele vor putea fi utilizate pentru plata facturilor sau achiziționarea lemnelor/combustibililor necesari pentru încălzire.

Cu data de 1 februarie 2023 se va distribui cardul de energie şi, aşa cum a anunţat domnul prim-ministru, data de 1 martie este dată de referinţă pentru ca să se poată face plăţi cu aceste sume care provin din ajutorul pentru încălzire însă sperăm să putem face surpriza plăcută şi să devansăm, aşa cum a menţionat domnul prim-ministru, data de 1 martie, să fie 20 februarie 2023”, a transmis Marcel Boloș, Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din România.

Share.