Mirosul neplăcut din încâlțăminte poate afecta pe toată lumea în funcție de materialul din care este confecționată. Există câteva trucuri simple pentru a elimina mirosul care sunt la îndemâna oricui. Astfel că toată lumea are în casă măcar un produs pentru aceste metode. Iată care sunt trucurile de care ne spune cizmarul Gheorghe Roșca.
„Cel mai bine estre să ţinem încălţămintea într-un spaţiu deschis, pe un suport care să fie bine aerisit. Ideal ar fi să punem acest suport pe un balcon dacă îl avem şi astfel încălţămintea va fi aerisită. Nu este indicat să ţinem încălţămintea în cutii deoarece aceasta nu poate respira. Dacă facem acest lucru este bine să folosim un spray special, care se găseşte la magazinele de încălţăminte şi să îl aplică în interiorul papucilor înainte să îi punem în cutii“, spune cizmarul Gheorghe Roşca.
Pudră de talc, bicarbonat sau oţet pentru îndepărtarea mirosului
Aceste ingredinte sunt la îndemâna oricui. „Pudra de talc se pune în interiorul pantofilor şi absoarbe atât transpiraţia cât şi miroul neplăcut. Acelaşi efect îl are şi bicarbonatul de sodiu. Puneţi praf de bicarbonat în pantofi sau adidaşi şi lăsaţi să acţioneze peste noapte. Pentru mirosurile care totuşi persistă se poate folosi oţet alb. Înmuiaţi şosete în oţet, puneţi-le apoi în papuci, înveliţi într-o pungă totul şţi lăsaţi aşa 24 de ore. Apoi aerisiţi papucii pentru a scăpa de mirosul de oţet“, menționează specialistul.
Cafea, vanilie sau levănţică pentru împrospătare
Pentru reîmprospătarea încălțămintei apelăm la cafea sau la plante aromate „Înveliţi câteva batoane de vanilie într-un ziar şi lăsaţi totul în interiorul încălţămintei o zi întreagă. La fel de eficientă este şi cafeaua care este recunoscută pentru calităţile sale de a elimina mirosurile. Se foloseşte cafea măcinată, dar aceasta trebuie să stea în pantofi cam 48 de ore ca să aibă efect maxim. O altă soluţie este naftalina. Nu trebuie să folosiţi naftalină clasică deoarece nici aceasta nu miroase foarte bine, ci odorizantele pentru molii care sunt şi cu levănţică. Aceste odorizante pe care de obicei le agăţaţi în dulap, le puteţi pune în pantofi“, spune cizmarul.
Metode pentru a preveni mirosurile neplăcute
Nu este de ajuns doar să știm cum se împrospătează încălțămintea. După achiziție, trebuie sa avem grijă cum o depozităm și cum ne comportăm cu aceasta încât să ne păstreze o perioadă mai lungă. „În primul rând este indicat să alegeţi încălţăminte de calitate de preferinţă pe aceea care are piele şi pe interior. De asemenea este bine să alternaţi purtarea pantofilor şi astfel încălţămintea va avea timp să se aerisească. Evitaţi să purtaţi adidaşi de exemplu cu piciorul gol sau cu şosete sintetice. Ideale sunt cele din bumbac. Când este foarte cald afară apelaţi la încălţăminte din pânză care se spală uşor în maşină sau la sandale care lasă piciorul să se aerisească“, adaugă Gheorghe Roșca.