Durerea unei relații încheiate este una pe care mulți oameni o experimentează, poate chiar de mai multe ori în viață. Filmele și cărțile fac să pară ușor să te recuperezi după o inimă zdrobită. Fie cuplul revine împreună, fie unul din protagoniști trece la o relație și mai bună. Însă nu e chiar așa.
În viața reală, problemele de relație nu se rezolvă de obicei în două ore, așa cum sunt pe ecranul de argint. Ba chiar uneori poveștile de iubire nu au întotdeauna un final frumos pentru nimeni.
1. Cum să vindeci o inimă frântă
Dacă încerci să te refaci după terminarea unei relații, platitudinile, zicalele și clișeele repetate în mod obișnuit nu vor fi de ajutor. Deși oamenii ar putea intenționa bine atunci când spun: „Este mai bine să fi iubit și să fi pierdut. decât să nu fi iubit deloc”, nu îți oferă prea multe sfaturi practice pentru a face față emoțiilor.
Vindecarea de durere nu are același proces pentru toată lumea. Poate varia chiar în cadrul aceleiași persoane de-a lungul vieții, schimbându-se de la o relație la alta. Nimeni nu vă poate spune cu vreun grad de certitudine cât timp va trebui să vă vindecați. Dar există câteva modalități. Puteți transforma procesul de reparare a unei inimi frânte într-o oportunitate de a afla mai multe despre dorințele și nevoile voastre
2. Modalități de a repara o inimă frântă
Imediat după o despărțire este în regulă să vă acordați timp pentru a „vă plânge” pierderea. Nu trebuie să treci direct în modul de rezolvare a problemelor. De fapt, dacă nu ți-ai permis să-ți întruchipezi pe deplin sentimentele, procesul poate fi mai prelungit și mai dificil. În primele zile, încercați să rezistați impulsului de a vă izola.
Tristețea, vinovăția, confuzia și alte sentimente intense pot fi copleșitoare. Adresați-vă oamenilor cărora le pasă de voi. Pentru a te împăca cu schimbările din viața ta, vei avea nevoie de sprijinul familiei și al prietenilor tăi. Când sunteți pregătit pentru următorul pas, iată câteva lucruri de făcut și de ce nu faceți pentru a vă ghida prin procesul de vindecare.
3. Nu-ți lăsa emoțiile să te stăpânească
Încercați să nu priviți sfârșitul unei relații ca pe un eșec. În schimb, gândește-te la asta ca la o oportunitate de a învăța și de a crește. Nu contează dacă a fost prima ta relație sau dacă ai mai avut alții înainte. Toată lumea, indiferent dacă are 15 sau 50 de ani, poate să se cunoască mai bine și să lucreze pentru a-și îmbunătăți abilitățile de relație.
4. Ai grijă de tine
O bună îngrijire de sine este emoțională, fizică și spirituală. Aveți propriile nevoi unice în fiecare zonă, dar există câteva acte generale de îngrijire de sine care sunt benefice pentru aproape toată lumea. Cum ar fi o dietă nutritivă, exerciții fizice regulate, un sistem de sprijin social și strategii pentru a face față stresului. Încearcă să fii răbdător, blând, amabil și dăruitor cu tine însuți. Poate ajuta să știi că durerea unei despărțiri nu este doar emoțională; cercetările au arătat că oamenii pot simți, de asemenea, dureri fizice de pierdere.
5. Apreciază amintirile bune
Chiar dacă relația voastră s-a terminat într-o notă amară, sunt șanse să nu fie deloc rău. Este normal să te uiți înapoi la ceea ce a fost bun și s-ar putea să descoperi că îți lipsesc anumite lucruri despre fostul tău și despre dragostea pe care ai împărtășit-o. În același timp, s-ar putea să te simți copleșit de spațiul gol care rămâne atunci când relația se termină sau să ai resentimente față de ceea ce s-a întâmplat.