Cu siguranță ați mai experimentat această situație: păstrați pâinea care nu a fost mâncată și după câteva zile vă dați seama că și-a schimbat consistența și s-a întărit.
În general, nu te gândești de două ori înainte de a o arunca la gunoi, dar nu este cea mai bună soluție. Aflați cum să o faceți crocantă și proaspătă în mai puțin de un minut.
Învechirea pâinii: cum are loc acest fenomen?
Puține lucruri sunt la fel de delicioase ca o pâine proaspăt coaptă. Dar este greu să mănânci o pâine întreagă când s-a întărit. Când pâinea se întărește, de fapt, își pierde umiditatea printr-un proces numit retrogradarea amidonului . În timpul acestui fenomen, pesmetul se întărește și își pierde elasticitatea , astfel încât pâinea devine uscată și începe să se sfărâme .
Deci, ce să faci cu pâinea care a devenit tare? Există un truc foarte simplu pentru a o înmuia rapid.
Înmoaie pâinea veche în cuptorul cu microunde
- Înfășurați pâinea într-un prosop ușor umed.
- Pune-o pe un vas care poate fi băgat la cuptorul cu microunde
- Porniți cuptorul cu microunde la putere maximă timp de 10 secunde.
- Verificați dacă a devenit moale și repetați procesul dacă este necesar.
Alte alternative pentru înmuierea pâinii vechi
- Luați-vă pâinea și scufundați-o ușor cu apă.
- Se pune la cuptor la 200°C pentru 5 minute.
Gata cu risipa! Datorită acestor trucuri, veți mânca în sfârșit pâinea după mai multe zile, fără să aruncați nici măcar o firimitură din aceasta. În plus, va fi în continuare crocantă și ușor de mestecat. Dar amintiți-vă că în unele cazuri ar fi imposibil să o recuperați, mai exact, atunci când apare mucegaiul în interiorul acesteia. În acel moment, ar fi imposibil de mâncat.
Bonus: o rețetă anti-risipă de făcut cu pâine veche
- Tăiați cubulețe pâinea veche;
- Se încinge o tigaie cu ulei de măsline, se pune sare și se rumenesc crutoanele la foc mic;
- Adăugați usturoi, ierburi aromatice sau condimente la alegere.