Cum să-ți iasă aluatul de cozonac moale și pufos. Trucurile pe care orice gospodină trebuie să le știe atunci când pregătești acest desert tradițional
Cum să-ți iasă aluatul de cozonac moale și pufos
Nu are cum să fie Crăciun fără cozonac pe masă, așa că iată câteva trucuri pe care orice gospodină trebuie să le știe. Eroarea pare una banală, însă face diferența dintre un aluat moale și pufos și unul care te dezamăgește.
Atunci când cineva pregătește un cozonac, se grăbește să adauge tot felul de ingrediente. Probabil și tu faci asta, însă chefii spun că nu faci decât să obții un cozonac care se va rupe atunci când îl tai. Așa că, asigură-te că adaugi cantități moderate de unt și ulei atunci când prepari desertul tradițional. La fel trebuie să ai grijă ce cantitate de zahăr și drojdie adaugi. Prea multă drojdie va face aluatul să fie moale și să aibă un miros acru.
O altă greșeală întâlnită des atunci când se pregătește aluatul de cozonac este legată de faina care nu este cernută suficient. Ingredientul trebuie să fie uscat, ținut la căldură și cernut cu câteva zile înainte de a fi frământat cozonacul. La fel trebuie să ai grijă și cu restul ingredientelor care trebuie să fie la temperatura camerei. Aluatul trebuie să fie ținut la cald deoarece îi va lua mai puțin timp să crească, chiar și timp de 12 ore. Nu uita să ții aluatul la cald și înainte să îl bagi la cuptor.
Greșeli pot fi făcute și în frământarea aluatului. Chefii spun că aluatul trebuie frământat de trei ori, cu pauze de câte 30 de minute, cu excepția primei frământări care trebuie să fie cea mai lungă, între 40 și 50 de minute. Următoarele frământări trebuie să dureze doar 5 sau 10 minute. Apoi trebuie lăsat ca aluatul să dospească între 2 și 12 ore. Dacă vrei să grăbești acest proces, trebuie să ții aluatul la căldură.