Reclamă

Dacă eviți toate hainele întunecate, iar o pălărie a devenit dintr-o dată un accesoriu necesar, ar putea fi timpul să înfrunți faptele: ai mătreață.

Este enervant, frustrant și jenant, dar vestea bună este că nu este atât de greu să scapi de el. Mătreața nu este contagioasă și, de obicei, nu este cauzată de ceva prea grav.

De fapt, cea mai frecventă cauză a acelor fulgi este pielea uscată. De asemenea, s-ar putea să observați mătreață dacă nu vă spălați suficient de des părul. Fără șamponare frecventă, uleiul și celulele pielii se pot acumula pe scalp și, în cele din urmă, se pot desprinde.

Afecțiuni

Cum să scapi de mătreață. Este o problemă comună și există mai multe cauze posibile
Pixabay

Desigur, mătreața poate fi și un indicator al unor afecțiuni mai grave ale pielii. La mulți oameni, dermatita seboreică – o afecțiune marcată de pielea grasă, iritată. Poate provoca descuamarea pielii pe scalp și pe alte zone ale corpului.

Alergiile la produsele de îngrijire a părului sau a scalpului (numite și dermatită de contact) și psoriazisul sunt alți factori care contribuie la apariția mătreții. La fel ca și excesul unui tip de ciupercă numită malassezia pe scalp.

Deoarece este o problemă atât de comună, există multe opțiuni pentru a scăpa de mătreață. Pe lângă șampoanele anti-mătreață, există și creme și loțiuni fără prescripție medicală care pot ajuta la reducerea mătreții. În cazuri extreme, medicul dumneavoastră vă poate prescrie șampoane sau creme medicamentoase.

Puteți face câteva mici modificări stilului dvs. de viață pentru a vă reduce și mătreața. Prea mult stres poate cauza mătreață, așa că menținerea nivelului de stres la un nivel minim sau găsirea unei ieșiri pentru acesta poate ajuta. Ușurarea produselor de styling, cum ar fi mousse, balsam, gel și volum, poate ajuta, de asemenea, la reducerea fulgilor.

Opțiuni de tratare a mătreții

Majoritatea tratamentelor pentru mătreață sunt relativ ieftine și ușor accesibile. O modalitate comună și adesea de succes de a împiedica fulgii să se adună pe umeri este să folosești un șampon anti-mătreață.

Medicii sugerează folosirea zilnică a șamponului anti-mătreață, lăsarea produsului în păr timp de cinci minute și clătirea completă. Când mătreața este sub control, puteți reduce utilizarea la două până la trei ori pe săptămână. Dacă tipul de șampon anti-mătreață pe care îl utilizați nu mai funcționează, puteți încerca să îl alternați cu un alt tip de șampon.

Rețineți, totuși, că nu toate șampoanele anti-mătreață sunt la fel. Diferite ingrediente tratează diferite cauze ale mătreții. Șampoanele cu piritionă de zinc sunt antibacteriene și antifungice. Șampoanele pe bază de gudron conțin gudron de cărbune, care ar putea funcționa bine pentru tratarea mătreții cauzate de dermatita seboreică.

Șampoanele cu sulfură de seleniu încetinesc, de asemenea, degenerarea și pot reduce ciupercile, dar aveți grijă – pot decolora nuanțele mai deschise sau părul tratat chimic. Șampoanele cu acid salicilic ajută la eliminarea petelor de pe scalp, dar vă pot lăsa pielea foarte uscată. Șampoanele pe bază de ketoconazol sunt antifungice; poate doriți să le încercați dacă nimic altceva nu funcționează, pentru că sunt mai puternice decât celelalte tipuri de șampon pentru mătreață.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro