Reclamă

Problema drogurilor este din ce în ce mai prezentă în viața adolescenților. Pentru părinți a devenit extrem de greu să își țină copiii departe de această tentație, mai ales că au influențe negative la tot pasul. Cel mai recent exemplu de cât de periculoase sunt drogurile este accidentul de la 2 Mai, provocat de Vlad Pascu.

Drogurile sunt una dintre principalele amenințări la adresa tinerilor. De departe, părinților le este din ce în ce mai greu să își țină copiii departe de o asemenea tentație. La fel ca în cazul fumatului, drogurile au creat anumite grupuri și cine apelează la ele crede că este mult mai „cool” și mai acceptat de grupul care-l influențează.

Mulți se întreabă ce îi determină pe cei tineri să apeleze la astfel de substanțe interzise, iar răspunsurile au venit din partea specialiștilor. Principalii factori sunt:

  • istoricul familial, în cazul în care alte persoane din familie au mai consumat droguri
  • sănătatea mentală precară, precum depresia, anxietatea sau deficitul de atenție
  • comportament impulsiv
  • un istoric cu evenimente traumatice, precum asistarea la un accident de mașină sau experimentarea unui abuz
  • stimă de sine scăzută sau respingere socială

Cum să îți ții copilul departe de droguri, deși tentația e mare. Iată cele mai bune sfaturi!

Fii un model pentru copilul tău

În cazul în care ești părinte și vrei să te asiguri că adolescentul tău stă departe de droguri, trebuie să ții cont de anumite aspecte. Unul dintre ele și poate cel mai important este să discuți cu ele despre motivele pentru care nu ar trebui să consume droguri. Îi poți oferi se exemplu de cum aceastea afectează aspectul fizic, performanța sau sănătatea.

De asemenea, poți să îi explici că nu tot ceea ce vede în social media sau la TV este corect. Te poți pregăti și pentru momentul în care copilul de întreabă despre dependențele tale, dar și cum ai reușit să le depășești și ce ai învățat din acea experiență.

Un aspect la fel de important este acela ca tu să îți setezi să fii un exemplu bun pentru copil. De asemenea, contează foarte mult să știi ce activități are copilul tău, cu cine umblă, dar și să îi impui anumite reguli pe care dacă le încalcă, îl așteaptă pedepse pe măsură.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro