Reclamă

Suntem norocoși să trăim într-o perioadă în care avem acces la genul de tehnologie de înghețare pe care oamenii nu o aveau nici măcar cu o jumătate de secol în urmă.

Asta înseamnă că dacă ai legume proaspete din grădina ta sau din supermarket, ai nenumărate modalități de a păstra acele legume la fel de delicioase ca în ziua în care le-ai primit. Inclusiv congelarea lor.

Deși nu toate legumele sunt la fel de bune înghețate ca altele. Atunci când majoritatea legumelor sunt pregătite, ambalate și congelate corespunzător, vă puteți aștepta să reziste la șase până la 12 luni în congelator. Și conform unui studiu, acele legume ar putea fi chiar mai hrănitoare după ce le-ați înghețat decât dacă le-ați fi păstrat proaspete timp de cinci zile.

Deci, fie că aveți o recoltă excelentă din grădina dvs., fie că doriți pur și simplu să înghețați niște legume proaspete de la piață de care doriți să vă bucurați pe tot parcursul anului, este ușor dacă știți cum.

Pregătire și ambalare

social media

Când vine vorba de legume proaspete culese din grădină sau cumpărate din piața fermierilor, timpul este esențial. Legumele proaspete ar trebui congelate cel mult la doar câteva ore după ce au fost culese. Și ar trebui să știți deja în ce le veți păstra.

Indiferent ce fel de recipiente de depozitare folosiți (poate depinde de cantitatea pe care o înghețați), acestea trebuie să fie rezistente la umiditate și durabile. Și să reziste la temperaturile scăzute ale congelatorului. Asta înseamnă să omiteți pungile ieftine pentru sandvișuri și să alegeți pungi de congelare grele, borcane de conserve sau recipiente din plastic.

Ce este albirea?

Albirea este procesul de fierbere sau fierbere a legumelor pentru o perioadă scurtă de timp pentru a încetini enzimele care pot duce la pierderea aromei, a culorii și a texturii și apoi șocarea imediată în apă cu gheață (numită și baie de gheață) pentru a opri gătitul. proces. Acest pas este esențial pentru aproape toate legumele care urmează să fie congelate, iar timpul variază în funcție de fiecare legumă și de dimensiunea acesteia.

Dacă nu albiți legumele suficient de mult, asta ar putea stimula enzimele. Și ar putea ajunge să fie mai rău decât să nu le albiți deloc. Dar dacă le albiți prea mult timp, puteți distruge aroma, culoarea și toate vitaminele bune.

Albirea nu numai că încetinește acele enzime dăunătoare, dar acționează ca un tip de dezinfectant. Curățând legumele de toată murdăria și organismele din grădina ta. Un alt beneficiu al albirii este păstrarea acelor vitamine esențiale. Cum ar fi potasiul, fibrele alimentare, acidul folic, vitamina A și vitamina C, amplasate în produsele dumneavoastră.

Pas-cu-Pas

Tăiați-vă legumele în bucăți de aceeași dimensiune. Sfat: mărimea depinde de legumă și de cât de mult plănuiți să o congelați.

Umpleți un vas cu apă cu gheață și lăsați-l în apropiere.

Gătiți legumele în apă clocotită puternic pentru timpul de albire recomandat.

Scurgeți și introduceți imediat legumele în baia de gheață timp de aproximativ două minute. Scurgeți din nou.

Transferați legumele albite în recipientele ermetice. Sfat: Lăsați aproximativ 1,2 centimetri spațiu în partea de sus a recipientului de plastic. Sau eliminați excesul de aer din pungile de congelare de plastic cu fermoar.

Congelați până la 12 luni.

Nu toate legumele trebuiesc tăiate pentru congelare

Totuși, nu toate legumele sunt create la fel și există unele care pur și simplu nu rezistă procesului de congelare. Feriți-vă de legumele lipițe. Cum ar fi țelina, cresonul, castraveții, andivele, salata verde, pătrunjelul și ridichile. Datorită conținutului lor ridicat de apă, pur și simplu nu se vor păstra la fel de bine ca și legumele rădăcinoase. Și se vor dezgheța fade, moale și îmbibate cu apă.

Din fericire, dezghețarea legumelor este cea mai ușoară parte a procesului. Pur și simplu aruncați legumele congelate într-o strecurătoare și treceți apă rece peste ele. Puteți chiar să le lăsați în punga originală de congelare dacă doriți! Când decongelați verdeață, cum ar fi kale sau spanacul, folosiți o centrifugă pentru salată pentru a scoate cât mai multă apă.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro