Este sezonul vacanțelor, iar mulți dintre turiști iau cu asalt litoralul sau stațiunile montane. Alții, dornici de experiențe în afara granițelor aleg destinații exotice. Perioada vine la pachet cu distracție, relaxare, dar și multe îmbolnăviri. De exemplu, potrivit rapoartelor medicale, pe perioada verii sunt înregistrate cele mai multe toxiinfecții alimentare. Poți sta departe de astfel de situații deloc confortabile, dacă ții cont de câteva reguli esențiale.
Consumă doar carne proaspătă, legume, fructe
Dacă ai optat pentru o vacanță la all inclusive, la fi dificil să gestionezi situația. Varietatea preparatelor te-ar putea tenta să savurezi mâncăruri care ți-ar putea face rău. Evită cât poți de mult felurile de mâncare ce conțin carnea tocată. De asemenea salatele care au în componență maioneză sau alte sosuri nu sunt cea mai bună alegere. Asigură-te că icrele sunt proaspete înainte de a le consuma. În caz contrar te-ai putea trezi cu simptomele toxiinfecției alimentare.
Grătarele, legumele fierte, sote, și salatele de legume fără dressinguri sunt opțiunile ideale pentru vacanță. De asemenea, nici produsele de patiserie sau prăjiturile nu sunt indicate. La temperaturi ridicate acestea se pot altera rapid. Cu atât mai puțin, nu le oferi copiilor.
Stai departe de „noi experiențe culinare”
Dacă în viața de zi cu zi nu obișnuiești să consumi un anumit aliment sau ingredient, nu le încerca în vacanță. Te-ai putea confrunta cu urmări neplăcute precum dureri de stomac, vărsături și stări de apatie.
Hidratează-te
Căldura mare este resimțită mai puțin atunci când te bucuri de valuri. Chiar dacă nu realizezi, corpul tău ajunge să de deshidrateze dacă nu consumi suficientă apă. Asigură-te că bei minim 2,5 L pe zi. Ține cont de faptul că, mai ales la plajă, transpiri, pierzând astfel nu doar apă ci și săruri din organism.
Protejează-te de razele UV
Arsurile solare sunt ultimul lucru cu care vrei să te întorci de la o zi de plajă. În funcție de pigmentul pielii tale alege o piele cu factor de protecție solară mai ridicat sau mai scăzut. Reaplică loțiunea ori de câte ori ieși din apă. Astfel, pielea rămâne protejată și chiar hidratată.
Insolația este de asemenea o consecință gravă după expunerea la soare între orele „interzise”. Petrece timp la malul mării dimineața și seara pentru a evita această urgență medicală. Insolația se manifestă prin febră, vărsături, scaune diareice și letargie.