Reclamă

Tot mai multe societăți trag un semnal de alarmă cu privire la risipa alimentară. Organizațiile încearcă să aducă o urmă de conștientizare a cetățenilor cu privire la felul în care mănâncă și câtă mâncare cumpără. De cele mai multe ori, cumpărăm mereu alimente noi, iar cele mai vechi rămân în frigider până se strică și vor ajunge în coșul de gunoi. Mai jos vei vedea trei sfaturi pe care să le urmezi dacă vrei să elimini din viața ta risipa alimentară și să consumi mâncare în mod conștient.

Sfaturi pentru a eliminarea risipei alimentare

1. Organizează frigiderul 

Poți aplica principiul de primul venit, primul ieșit. Astfel că va trebuie să organizezi frigiderul și să muți alimentele mai vechi în față și alimentele cele mai noi în spate. În acest fel, vei consuma primele alimente și nu se vor strica sau expira. Dacă le vei pune într-un raft în frigider cu gândul că nu vei uita de ele, să nu te surprindă că le vei găsi stricate.

2. Ai grijă la porții

Dacă vei găti o cantitate mai mare de mâncare, iar farfuria ta va fi plină, o parte din conținut va ajunge la coșul de gunoi. Nu se va mai reîncălzi aceeași mâncare și, cel mai probabil se va arunca. Data viitoare, orientează-te către o cantitate mai mică de alimente pe care le ai în farfuria ta. Te vei surprinde singur când vei vedea de cât ai nevoie, de fapt.

Pixabay

3. Nu face risipă

Unele legume se pot consuma cu tot cu coajă. Profită la maxim de toate părțile comestibile pe care le are o legumă sau un fruct. De exemplu frunzele de la morcov se pot folosi într-o salată în loc să se arunce. O altă variantă ar fi să nu mai cureți cartofii de coajă și să îi mănânci așa, dar după ce au fost bine spălați.

Un alt aliment care se aruncă des este pâinea. Aceasta se poate transformat ușor în ceva nou fără să fie aruncată.

  • folosește pâinea întărită pentru un mic dejun în care ai frigănele dulci sau sărate;
  • poți să faci crutoane pentru supă;
  • feliază pâinea și pune-o în congelator. Când vei avea nevoie de pâine, o poți decongela .
  • stropește pâinea întărită cu puțin ulei și o bagi puțin în cuptorul preîncălzit. Când o vei scoate, pâinea va fi moale și caldă.

Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro