Reclamă

Vinetele, o legumă iubită de mulți români, necesită o îngrijire atentă pentru a produce o recoltă bogată. Solul fertil, nisipos și bine drenat este esențial pentru dezvoltarea lor, plantele reacționând bine și pe solurile argiloase.

Udarea este un aspect crucial în cultivarea vânătăilor. Acestea necesită cantități mari de apă, chiar mai mult decât roșiile, pentru a se dezvolta bine. În lipsa apei, plantele sunt afectate iremediabil, putând duce la căderea masivă a florilor sau a fructelor recent legate. Însă, este important de menționat că excesul de apă trebuie evitat, în special în perioada de plantare a răsadului. Pe măsură ce planta crește, va avea nevoie de mai multă apă, mai ales în lunile iulie și august.

Temperatura joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea vinetelor. Acestea sunt plante care iubesc căldura, având nevoie de temperaturi cuprinse între 20-30 de grade Celsius. Semințele germinează la 20-28 grade Celsius, iar temperaturile mai mici de 15 grade Celsius nu sunt bine tolerate de plante, putând duce la avortarea butonilor florali, iar cele cu adevărat joase conduc la moartea plantei.

Polenizarea este esențială în cazul vinetelor. Florile care sunt nepolenizate sau incomplet polenizate nu reușesc, de obicei, să lege rod, acestea putând cădea de pe plante, mai ales în perioada timpurie a sezonului din cauza temperaturilor scăzute din timpul nopții sau vara, la diferențe mari de temperatură între zi și noapte. Transferul de polen în câmp se poate face prin vânt sau cu ajutorul insectelor. În sere și solarii, polenizarea optimă se face utilizând bondari.

Lumina este un alt factor important în creșterea vânătăilor. În perioada de înflorire și de formare a fructelor, aceasta este esențială. Lipsa luminii din abundență poate opri planta din creștere, indiferent de stadiul de dezvoltare.

Plantele de vinete pot fi, de asemenea, afectate de diverse boli, precum patarea brună a frunzelor și fructelor, putregaiul cenușiu, putregaiul fructelor, verticiloza și fuzarioza. Printre dăunători, cei mai întâlniți sunt păduchele verde al solanaceelor, gândacul din Colorado, omida fructelor și coropișnița.

Recoltarea fructelor începe în a doua jumătate a lunii iulie. Fructele se recoltează atunci când au culoarea caracteristică soiului sau hibridului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro