Prin Ordonanța de Urgență intrată în vigoare în urmă cu o luna de zile, a fost comunicat faptul că doar urgențele se mai pot trata în spitale. În urma măsurii aplicate, vulnerabile pot fi  femeile însărcinate, care nu mai pot ajunge la spital prea des pentru a se consulta cu meicul ce ar trebui să le urmărească sarcina. Există totuși posibilități la care în vreme de criză viitoarele mămici pot să apeleze.

Consultația telefonică de exemplu este o varianta la îndemână pentru mamele din România. În mod cert, iar fi ideal că în această perioada sensibilaa sarcinii, consultația să fie efectuată față în față, însă în lipsa acestui fapt și telefonul rămâne o varianta de contact cu medicul.

O altă varianta  de consult ar fi platformele de evaluare la distanță, prin videocall. deși aparent ar putea părea o varianta îndoielnică, medicii ne asigura de veridicitatea acestei consultații.

“Prin intermediul platformei, putem discuta despre problemele referitoare la disfuncția perineală postpartum (incontinența urinară, exerciții perineale), problemele referitoare la alăptarea și la îngrijirea nou-născutului sau putem oferi sfaturi cu privire la reluarea activității sexuale, sfaturi privind îngrijirea plăgii postoperatorii (în cazul operației cezariene) sau a plăgii perineale (în cazul rupturilor de perineu la naștere sau în cazul epiziotomiei)”, a declarat medicul Radu Botezatu.

Pentru   amele care au adus deja micuții pe lume, va fi de asemenea o perioada se sacrifiu. În primul rând din cauza faptului că nu își pot scoate micuții la plimbare în aer liber, lucru estential în dezvoltarea acestora. În aceste cazuri, medicii recomandă aerisirea încăperilor zilnică. Norocoase se pot consideră femeile cărora spațiul le permite să își scoată copii în curte, pe terasă sau chiar pe balcon.