Reclamă
Reclamă

În ciuda eforturilor Occidentului de a împiedica accesul economiei de război a Rusiei la echipamentele necesare, o rețea de companii obscure facilitează accesul Moscovei la tehnologii vitale pentru susținerea războiului din Ucraina, conform unui raport al Centrului pentru Studii Avansate de Apărare.

Producătorii de arme din Rusia reușesc să obțină instrumente de înaltă precizie produse în Occident prin intermediul piețelor de produse second-hand din țări precum China, Coreea de Sud și Turcia, care continuă să facă comerț cu Kremlinul, relatează Business Insider.

„Companiile și persoanele din aceste jurisdicții acționează ca brokeri, alimentând cu instrumente de înaltă precizie din străinătate nu doar contractanți din industria de apărare, dar și subsidiare rusești ale firmelor producătoare de mașini-unelte, care se presupune că au părăsit piața rusească după februarie 2022”, a scris analistul Al Maggard.

Reclamă

Deși echipamentele second-hand nu sunt la fel de sofisticate precum modelele moderne, ele sunt suficiente pentru a îndeplini nevoile militare ale Moscovei pe termen scurt și mediu. Fără ajutorul acestor piețe, producătorii ruși nu și-ar putea îndeplini obiectivele necesare.

O firmă din China, ELE Technology, joacă un rol esențial în acest comerț din umbră. Conform Financial Times, website-ul companiei a fost înregistrat la scurt timp după începerea invaziei din Ucraina. Firma a realizat aproximativ 100 de livrări de echipamente japoneze către un contractant rusesc din domeniul apărării, încălcând probabil restricțiile de export din Japonia și SUA.

SUA au introdus recent o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei, care permit impunerea de sancțiuni secundare asupra instituțiilor financiare ce facilitează încă comerțul cu Moscova.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro