Roșiile sunt printre preferatele legume ale românilor, iar acestea se află de foarte mult ori în meniul acestora. Fie că sunt consumate crude, fie gătite, roșiile pot avea unele caracteristici mai dubioase, care le certifică fiind roșii toxice.

Mai ales în extrasezon, producătorii aleg să trateze chimic roșiile pentru a se coace mult mai repede sau pentru a se păstra intacte foarte mult timp. Dacă o roșie naturală, netratată chimic, poate supraviețui până la 10 zile, o roșie tratată chimic poate trăi până la 6 luni, mai ales în cazul în care roșiile trebuie să reziste pe distanțe lungi.

Află cum recunoști roșiile toxice

Specialiștii mărturisesc faptul că o roșie se poate verifica tăind-o pe jumate. Alveolele în care se află semințele trebuie să aibă dimensiuni similare, să nu fie altele mai mici, și altele mai mari. Sucul din interiorul roșiei nu trebuie să fie vâscos. Dacă are o consistență vâscoasă, acesta este semn că a fost crescută cu foarte multe tratamente chimice.

Roșii toxice. Cum recunoști roșiile toxice pentru organism.

Încă un detaliu de luat în considerare este că nu trebuie să aibă vinișoare alb-verzui. Acest fapt este o dovadă că semințele din interior au început să încolțească și pot acumula o substanță toxică pentru organism numită solanină.
Roșii toxice. „Fenomenele sunt în special digestive, manifestate prin grețuri, vărsături, colici abdominale și scaune”, a declarat doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

„Fenomenul nu este singular. Se întâmplă frecvent la roșii, dar și la alte specii: castraveți, pepene, măr. Condițiile de mediu, condițiile în care sunt păstrate, din cauza trecerii bruște de la o temperatură scăzută la o temperatură ridicată, sămânța iese practiv din stadiul acela de latență și intră în proces de germinare” Radu Șumalan, profesor la USAMVB Timișoara.

Cum recunoști roșiile care au fost forțate să se dezvolte și să se coacă: codița este uscată și lemnoasă, pe pulpă roșiei apare un cerc alb.