Reclamă

Unul dintre alimentele principale pe care le care le românii le consumă în perioada sărbătorilor pascale este oul. Fiert sau gătit în diverse preparate, oul este de departe unul dintre Ingredientele „vedetă” de pe masa de Paște. De altfel, acesta este și extrem de nutritiv și nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Cu moderație însă, susțin specialiști. O deosebită atenție trebuie acordată termenului de valabilitate al oului.

Acesta fiind unul dintre alimentele perisabile se poate altera ușor inclusiv din cauza condițiilor de temperatură. Poți afla însă cu ușurință dacă ouăle sunt sau nu proaspete acordând atenție unor aspecte.

Ouăle vechi trebuie să aibă coaja fină

Atunci când alegem ouăle de la magazin, data expirării este primul element pe care ar trebui să îl avem în vedere. Ulterior, dacă vrei să afli indicii despre prospețimea ouălor este esențial să privești cu atenție coaja acestora. O coajă cu o textură fină, acest detaliu fiind vizibil și la aspect, arată că ouăle sunt proaspete. Coaja vâscoasă sau care are crăpături mici și fine poate să arate că oul este destul de vechi.

Albușul își schimbă culoarea

În cazul ouălor stricate, culoarea este un alt aspect care îți poate oferi indicii. Acest detaliu nu îl poți însă observa în magazin. Culoarea albușului se schimbă de cele mai multe ori când oul este alterat. Astfel aceasta poate avea nuanțe de albastru, roz sau chiar negru. Totodată, gălbenușul poate ajunge la culoarea verde. Toate aceste culori indică de fapt prezența bacteriilor care se dezvoltă și care îți pot pune sănătatea în pericol.

Pune oul în apă

O altă variantă de a verifica prospețimea oului este de a-l cufunda în apă. Astfel, dacă un ou așezat într-un pahar cu apă, cel proaspăt va pluti. Oul alterat se va scufunda la fundul paharului.

De asemenea, dacă oul spart este lichid, acest fapt indică îmbătrânirea alimentului.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro