Unul dintre alimentele principale pe care le care le românii le consumă în perioada sărbătorilor pascale este oul. Fiert sau gătit în diverse preparate, oul este de departe unul dintre Ingredientele „vedetă” de pe masa de Paște. De altfel, acesta este și extrem de nutritiv și nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Cu moderație însă, susțin specialiști. O deosebită atenție trebuie acordată termenului de valabilitate al oului.
Acesta fiind unul dintre alimentele perisabile se poate altera ușor inclusiv din cauza condițiilor de temperatură. Poți afla însă cu ușurință dacă ouăle sunt sau nu proaspete acordând atenție unor aspecte.
Ouăle vechi trebuie să aibă coaja fină
Atunci când alegem ouăle de la magazin, data expirării este primul element pe care ar trebui să îl avem în vedere. Ulterior, dacă vrei să afli indicii despre prospețimea ouălor este esențial să privești cu atenție coaja acestora. O coajă cu o textură fină, acest detaliu fiind vizibil și la aspect, arată că ouăle sunt proaspete. Coaja vâscoasă sau care are crăpături mici și fine poate să arate că oul este destul de vechi.
Albușul își schimbă culoarea
În cazul ouălor stricate, culoarea este un alt aspect care îți poate oferi indicii. Acest detaliu nu îl poți însă observa în magazin. Culoarea albușului se schimbă de cele mai multe ori când oul este alterat. Astfel aceasta poate avea nuanțe de albastru, roz sau chiar negru. Totodată, gălbenușul poate ajunge la culoarea verde. Toate aceste culori indică de fapt prezența bacteriilor care se dezvoltă și care îți pot pune sănătatea în pericol.
Pune oul în apă
O altă variantă de a verifica prospețimea oului este de a-l cufunda în apă. Astfel, dacă un ou așezat într-un pahar cu apă, cel proaspăt va pluti. Oul alterat se va scufunda la fundul paharului.
De asemenea, dacă oul spart este lichid, acest fapt indică îmbătrânirea alimentului.