Reclamă

Insolația este rezultatul supraîncălzirii corpului cauzate de expunerea prelungită la temperaturi ridicate. Deshidratarea poate contribui, de asemenea, la această afecțiune, cunoscută și sub denumirea de hipertermie.

Neglijată, insolația poate afecta grav mușchii, rinichii, inima și creierul, putând chiar duce la deces în cazuri extreme. Este important să urmăm recomandările medicului pentru a preveni aceste probleme.

Recomandările medicului Tudor Ciuhodaru

Specialiștii clasifică insolațiile în două categorii: fără efort fizic și ca rezultat al efortului fizic intens. Insolația fără efort fizic afectează persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, precum și adulții în vârstă. 

Acest tip de insolație poate apărea treptat, pe parcursul a câtorva ore sau zile, și este amplificat de deshidratare. 

Insolația cauzată de efort fizic este rezultatul unui efort fizic intens în aer liber, în condiții de căldură și umiditate ridicate, fiind însoțită de deshidratare. 

Episoadele de supraîncălzire pot deveni urgente în cazul bebelușilor mici, deoarece aceștia nu pot regla eficient temperatura corpului.

Social media

Sfaturi importante pentru prevenirea insolației și a hipertermiei

În cazul în care cineva suferă de insolație, trebuie să încercăm să-i răcorim corpul în timp ce așteptăm asistența medicală. Cel mai bine este să mutăm persoana într-un loc răcoros, să îi îndepărtăm hainele în exces și să îi oferim înghițituri dintr-o băutură rece sau apă pentru a ajuta corpul să revină la temperatura normală. 

1. Activitățile fizice să fie efectuate dimineața sau seara, când temperatura este mai scăzută.

2. Alegerea unor haine deschise la culoare, vaporoase, din materiale textile naturale, cum ar fi inul și bumbacul, pentru a asigura confortul termic.

3. Hidratarea corespunzătoare, consumul de apă în locul băuturilor alcoolice, bogate în cofeină sau zahăr, deoarece acestea pot cauza deshidratare și pot face organismul mai vulnerabil în fața căldurii.

4. Supravegherea constantă a copiilor în locurile de joacă și evitarea lăsării lor singuri la orele amiezii.

5. Evitarea lăsării copiilor singuri în mașină, deoarece temperatura în interiorul mașinii poate crește rapid la temperaturi ridicate.

6. Semnalarea imediată a simptomelor de insolație și căutarea de asistență medicală.

Semne și simptome ale insolației

Câteva semne și simptome comune ale insolației includ tensiune arterială ridicată sau scăzută, vărsături și greață, convulsii, tahicardie sau respirație rapidă, amețeală, probleme de coordonare și mișcare, dezorientare sau confuzie, transpirație excesivă și pierderea respirației după efort, probleme de echilibru, piele uscată fără transpirație (în cazul insolației fără efort), piele foarte palidă sau înroșită, debit scăzut de urină și pierderea conștienței.

În astfel de cazuri, este important să se consume multă apă, să se caute o cameră răcoroasă și bineînțeles să se apeleze la medic.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro