Reclamă

Cozonacul este nelipsit de la mesele de sărbătoare, mai ales cel preparat în casă. Atunci când vine vorba de prepararea cozonacului, rețetele sunt nenumărate. Fie că îl facem cu stafide și rahat sau nucă și cacao, acesta este pe placul tuturor. Deși multe femei evită să facă cozonac pentru că nu se pricep la frământat, iată că există și o metodă extrem de simplă pentru a-l prepara fix ca bunica. În materialul care urmează, vă prezentăm rețeta de cozonac fără frământare. 

Cozonacul nu trebuie să ne dea mari bătăi de cap! Pentru a ieși ca la carte, trebuie să ținem cont de modul de pregătire al aluatului, temperatura de coacere și câteva trucuri folosite de gospodinele iscusite.

Pentru masa de sărbătoare, vă propunem cozonacul fără frământare. Nu trebuie să ai multă îndemânare și nici nu-ți vei pierde toată ziua în bucătărie, dacă vei ține cont de rețeta tradițională a bunicii. Cozonacul fără frământare este foarte simplu de făcut, însă va ieși la fel de pufos și extrem de gustos. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a-l prepara:

Cozonac fără frământare, ingrediente pentru blat:

  • 500 g făină
  • 300 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • 7 g drojdie uscată
  • 3 gălbenușuri
  • coaja de la o lămâie
  • o păstaie de vanilie
  • sare

Cozonac fără frământare, ingrediente pentru umplutură:

  • 200 g nucă măcinată
  • 20 g cacao
  • 80 g zahăr pudră
  • 100 g rahat

Mod de preparare cozonac fără frământare! Pentru a-l face acasă, mai întâi se pune făina într-un castron mare, iar în mijlocul ei se pune drojdia, un pic de lapte călduț și 2 linguri de zahăr.

Mai apoi se separă albușurile de gălbenușuri, iar când drojdia începe să facă bule, se pun gălbenușurile împreună cu zahărul. Toate ingredientele se amestecă bine, iar peste aluat se adaugă laptele cald, untul topit și uleiul. Se amestecă iar bine până se obține o compoziție omogenă, iar aluatul devine elastic. Se lasă la dospit aproape o oră, la loc cald.

Pe urmă se pregătește umplutura pentru cozonacul fără frământare. Albușurile se bat împreună cu restul de zahăr, apoi se adaugă nuca măcinată și 5 linguri de cacao. Toate ingredientele se amestecă până se omogenizează.

Când aluatul a crescut suficient, se împarte în patru părți egale. Fiecare parte se întinde pe un blat și se adaugă umplutura. Apoi se rulează și se răsucește aluatul, astfel încât să formăm un cozonac perfect.

Se ung tăvile de copt cu ulei și se pun cozonacii, care se lasă la crescut o jumătate de oră. După care se ung cu un ou bătut. Când cuptorul este încins, cozonacii fără frământare se bagă la rumenit, pentru aproximativ o oră jumătate. Când sunt gata, se adaugă puțin zahăr pudră peste ei și se lasă la răcit. Poftă bună!


Reclamă

Share.

Alina Anghel, jurnalist cu peste 8 ani de experiență. Vine în echipa substantial.ro pentru a vă pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mondenă și nu numai. Evenimentele la care a participat au ajutat-o să cunoască o mulțime de personaje din lumea showbizului și este gata să dea ora exactă atunci când vine vorba de știri de calitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro