Reclamă

Vinul fiert este una dintre băuturile preferate în sezonul rece. Te ajută să te încălzești, iar dacă este și preparat cum trebuie, îți va da o satisfacție foarte mare și te va face să te simți bine. 

Vinul se prepară cu zahăr și diverse condimente pentru a-i da un gust fantastic. Există câteva reguli de care ar trebui să ținem cont pentru ca rezultatul să fie cel așteptat.

1. Cum se face vinul fiert ca să iasă aromat și gustos?

Vinul se pune la fiert, la foc mic. În momentul când acesta este cald se adaugă zahărul și se amestecă foarte bine, până când acesta se topește. Se pun apoi mirodeniile și se mai lasă câteva minute pe foc pentru a se pătrunde aromele. Se oprește focul și se păstrează la cald pentru a fi consumat fierbinte. Pentru un vin aromat și gustos principala recomandare este aceea ca mirodeniile să fie adăugate după ce zahărul s-a topit.

2. Ce condimente se pot pune la vinul fiert

Următoarele condimentelor pot fi adăugate în vinul fiert. Există o multitudine de combinații între acestea, darspecialiștii recomandă să nu folosim mai mult de 3 pentru aceeași rețetă.

– anason

– piper

– ienibahar

– scorțișoară

– coajă de portocală

– coajă de lămâie

– ardei iute sau chilli

– coajă de lime

– esență de vanilie

– ghimbir

Vinul se lasă întotdeauna la foc mic, chiar și atunci când se adaugă condimentele. Băutura se aduce doar până la punctul de fierbere. Dacă clocotește, alcoolul se evaporă și astfel se pierde aroma.

3. Zahărul nu trebuie pus în cantitate mare

Experții recomandă ca zahărul să nu fie nicidecum într-o cantitate mare. Dacă se întâmplă asta, aromele ar fi acoperite. În cazul în care se dorește se pot adăuga felii de portocale sau de mere care se lasă la fiert pentru cel mult 2 minute. De asemenea este foarte important să se respecte ordinea în care se adaugă condimentele.

4. Cum alegi vinul pentru fiert

Nu există sortiment de vin care să nu fie potrivit pentru fiert. Poate fi alb, roșu sau rosé. Cu toate acestea ar fi de preferat să nu fierbem un vin scump. Pe de altă parte experții în domeniu spun că un vin mai puțin bun nu va fi niciodată ”reparat” dacă devine vin fiert.

Pinterest

5. Rețeta tradițională de vin fiert cu scorțișoară

Cea mai veche, dar și cea mai folosită rețetă e cea de vin fiert cu scorțișoară.

Ingredientele de care este nevoie:

– 1 sticlă de vin roșu

– 2-3 linguri de zahăr

– 2-3 batoane de scorțișoară

– felii de portocală și măr opțional

Mod de preparare:

Se pune vinul la fiert într-o oală foarte curată. Se lasă la foc mic până în momentul în care s-a încălzit bine, dar nu fierbe. Atunci se adaugă zahărul și se amestecă bine, până când se topește de tot. Apoi se adaugă batoanele de scorțișoară. Se lasă pe foc aproximativ 5 minute până când se pătrund foarte bine aromele. Se oprește focul, se scot batoanele de scorțișoară și asta e tot. Se servește cald.

Celebrul vin fiert își are originea în vremurile romane, când rețeta era formată din vin, miere și șofran.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro