Reclamă

Când vine vorba de avantajele și dezavantajele pentru sănătate ale anumitor alimente, pot exista multe controverse.

În unele cazuri, ca în cazul ouălor și al colesterolului, confuzia și eventuala schimbare a percepției a fost o chestiune de progrese în cercetarea nutriției. Ceea ce ne-a permis să ne adaptăm ghidurile alimentare. În alte cazuri, totuși, ca și în cazul cartofilor și al pierderii în greutate, este pur și simplu o chestiune de dezinformare.

De ce iubim cartofii

Cum poți slăbi mâncând doar cartofi. Mulți oameni urmează această dietă
Pixabay

De ce cartofii au o reputație proastă? Ei sunt adesea pedepsiți pentru conținutul lor de carbohidrați. Când, de fapt, cartofii sunt de fapt un carbohidrat complex dens în nutrienți.

Un cartof de talie medie are doar 110 calorii și 26 de grame de carbohidrați. Dar oferă și 30% din valoarea zilnică de vitamina C, 15% din potasiu și 10% din vitamina B6, potrivit Potatoes USA.

Știința despre cartofi și greutate

Când vine vorba de pierderea în greutate, cartofii au fost defăimați și fără un motiv întemeiat. Nu există dovezi convingătoare că, atunci când sunt pregătiți într-un mod sănătos, cartofii vă împiedică obiectivele de slăbire. Și există unele studii care arată contrariul.

Un studiu din 2014 publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție a comparat scăderea în greutate la un grup de persoane care urmează o dietă hipocalorică. Cu sau fără cartofi. Și a constatat că cartoful nu a cauzat creșterea în greutate. De fapt, persoanele care au mâncat cartofi. zilnic puteau încă să slăbească.

O lucrare mai recentă, publicată în American Journal of Clinical Nutrition în august 2016, a inclus o revizuire sistematică a 13 studii diferite privind efectul pe care îl au cartofii asupra greutății. Precum și asupra unor boli cronice. Cercetătorii au stabilit că nu există suficiente dovezi care să sugereze că consumul de cartofi duce la creșterea în greutate.

Ceea ce au descoperit este că cartofii prăjiți, în special, pot fi asociați cu riscuri crescute de obezitate, împreună cu diabetul de tip 2, subliniind că atunci când vine vorba de gestionarea greutății și a sănătății noastre. Modul în care mâncăm cartofi contează foarte mult.

Ce înseamnă toate acestea?

Cartofii pot face parte dintr-o dietă sănătoasă de slăbit, atâta timp cât îi abordați în mod corect. Iată patru greșeli de evitat atunci când vine vorba de a te bucura de cartofi în călătoria ta de slăbire.

În timp ce cartofii pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, modul în care îi pregătiți face o mare diferență în modul în care vă afectează eforturile de slăbire.

Îi pregătești în moduri nesănătoase

După cum a afirmat Jurnalul American de Nutriție Clinică, cartofii prăjiți nu sunt la fel de neutri în ceea ce privește creșterea în greutate și diabetul de tip 2 ca cartofii obișnuiți. Acest lucru se datorează faptului că cartofii prăjiți sunt prăjiți. Și abia seamănă cu întreaga mâncare care au fost cândva.

O porție medie de cartofi prăjiți populari de tip fast-food are aproximativ 380 de calorii, 18 grame de grăsime (cartofii obișnuiți sunt fără grăsimi). 221 de miligrame de sodiu și 50 de grame de carbohidrați. Nici hash browns pentru micul dejun nu sunt preparate de obicei într-un mod sănătos.

Soluție: ține-ți cartofii departe de friteuză și uleiuri nesănătoase. În schimb, optează pentru cartofi copți, piure sau prăjiți la cuptor.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro