Dacă ai văzut vreodată un film de groază în care o clădirea avea lift, probabil te-ai gândit ce vor face protagniștii în caz că acesta se strică și va cădea.
Conform statisticilor, lifturile sunt destul de sigure în comparație cu alte lucruri, de exemplu, mașinile. Ele funcționează corect atâta timp cât elementele de siguranță nu au vreun defect. Cele mai multe răniri și decese legate de lift se întâmplă cu lucrătorii care efectuează întreținerea lor.
Lifturile moderne sunt dotate cu elemente de siguranță pentru a ajuta la prevenirea căderilor. Ascensoarele au un regulator de viteză. În acest fel, dacă liftul coboară prea repede, regulatorul activează frânele pe șinele de deplasare ale acestuia. Toate cablurile unui lift sunt suficient de puternice pentru a ține cabina.
Ce poți face pentru a-ți salva viața
Dacă nu te-ai pierde cu firea, o idee bună ar fi să sari în sus cu o fracțiune de secundă înainte ca liftul să ajungă jos pentru a evita impactul. Deși, acest lucru ar putea crea o problemă, anume în timpul săriturii te poți lovi la cap.
O altă teorie spune să ții genunchii îndoiți pentru a absorbi impactul. Această poziție menține corpul paralel cu liniile de forță, dar poate crește șanse ruperii oaselor în momentul impactului.
Cel mai bine, spun specialiștii, ar trebui să stai întins pe spate și sa-ți acoperi fața. Lovirea parterului în această poziție răspândește forța de impact în tot corpul tău. De asemenea, vei avea coloana vertebrală și oasele lungi orientate perpendicular pe direcția impactului, ceea ce le va proteja mai bine de rupere. Apare și aici o problemă, anume că oasele mai subțiri ar putea să nu reziste impactului și să se rupă.
Ultima soluție pare cea mai bună de utilizat, dar este nevoie de un mic antrenament înainte, fiindcă, în momentul impactului, corpul nu trebuie să sară.