Reclamă

Toți pensionarii din România trebuie să fie cu ochii în patru dacă nu vor să rămână fără pensie. Legea din România este foarte clară atunci când vine vorba despre suspendarea pe termen determinat sau nedeterminat al acestui venit atât de important pentru unii.

Potrivit legii, plata pensiei şi a celorlalte drepturi aferente se suspendă pe timpul cât pensionarul indeplinește unul dintre criteriile amintite mai jos, potrivit playtech.ro. 

De ce trebuie să te ferești dacă nu vrei să rămâi fără pensie

a) îşi stabileşte domiciliul pe teritoriul altor ţări
b) execută o pedeapsă privativă de libertate
c) lucrează în baza unui contract de muncă, exceptând situaţiile prevăzute la art. 41, 42 şi 43;
d) exercită o profesie sau o meserie pe cont propriu.

Legea mai spune că, în cazul soțului supraviețuitor, pensionarul urmaş s-a recăsătorit, plata pensiei se suspendă pe tot parcursul cât durează noua căsătorie, excepție făcând situaţiile în care persoana cu care s-a recăsătorit este, la rândul ei, pensionar urmaş sau pensionar de invaliditate, nu este încadrată în muncă ori nu exercită o profesie ori o meserie pe cont propriu.

Totodată, o altă situație în care un pensionar poate rămâne fără pensie este aceea în care membrii de familie ai pensionarilor aflaţi în situaţia prevăzută la alineatul 1 litera b(n.re. b) execută o pedeapsă privativă de libertate), care îndeplinesc condiţiile pentru a primi pensie de urmaş, au drept la pensia care li s-ar fi cuvenit în această calitate pe tot parcursul suspendării plăţii drepturilor susţinătorilor.

Cum poți rămâne fără pensie dacă nu ești la acest lucru banal! Toți pensionarii trebuie să fie cu ochii în patru
Pixabay

Pensionarii militari pot rămâne și ei fără pensie

Totodată, legea din România zice și că pensionarii militari, rechemaţi în cadrele permanente, li se anulează dreptul la pensia acordată. Conform prevederilor art. VI din Decretul nr. 971/1968, dispoziţiile art. 47, în redactarea dată de acest decret, se aplică cu începere de la data de 1 ianuarie 1969. Astfel, pierd dreptul la pensie cei care:

a) şi-au provocat o invaliditate în mod voit, în vederea obţinerii unui drept la pensie, dar numai în ceea ce priveşte dreptul la pensie decurgând din această invaliditate;
b) au fost condamnaţi pentru uciderea sau cauzarea unei invalidităţi susţinătorului, dar numai în ceea ce priveşte dreptul la pensie decurgând de pe urma acestui susţinător decedat.

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro