Se dau 25.000 de lei de la stat! Iată tot ce trebuie să faci pentru a intra în posesia banilor.

Autoritățile române intenționează să investească în sisteme care generează energie din surse regenerabile, precum panourile fotovoltaice, prin alocarea de fonduri europene. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dezvoltă un program ce oferă vouchere de 5.000 de euro persoanelor interesate.

Începând cu acest an, solicitanții se pot înscrie individual, fără a mai colabora cu firmele de instalare. Ministerul va distribui 500 de milioane de euro celor care doresc să instaleze panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau baterii pentru stocarea energiei verzi. 

25.000 de lei pentru fiecare gospodărie

Fiecare locuință va primi un voucher în valoare de 25.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), suficient pentru achiziționarea echipamentelor cu o capacitate de 3 kW net.

Pentru a accesa aceste fonduri, solicitanții trebuie să se înscrie pe o platformă specială oferită de autorități, să încarce documentele necesare și să semneze o declarație prin care se angajează să cofinanțeze cel puțin 10% din valoarea proiectului. 

Cum poți obține 5.000 de euro de la stat. Guvernul României a anunțat cine poate intra în posesia banilor

După analizarea cererilor, ministerul trimite prin Poștă voucherul de 5.000 de euro, pe baza căruia beneficiarul poate apela la furnizorul ales pentru instalare. Odată ce instalația este finalizată, dovada instalării trebuie încărcată pe platforma inițială, moment în care autoritățile vor efectua plata către firmele de instalații.

„Primul venit, primul servit”

Principiul de distribuire a fondurilor este „primul venit, primul servit”, iar autoritățile estimează că aproximativ 150.000 de familii vor beneficia de aceste sume.

Programul Casa Verde Fotovoltaice continuă să funcționeze în paralel, cu un proces de înscriere simplificat. Potrivit ghidului de finanțare publicat de Administrația Fondului pentru Mediu, beneficiarii pot încărca singuri dosarul în aplicația informatică pentru rezervarea fondurilor, apoi pot alege un instalator validat.

În ultima sesiune a programului, din cele aproape 40.000 de cereri, doar 3.500 au fost finalizate și puțin peste 200 au fost finanțate. Guvernul a alocat 2 miliarde de lei pentru acest program, iar ghidul de finanțare, în dezbatere publică, poate suferi modificări. Autoritățile analizează posibilitatea alocării fondurilor pe regiuni pentru a evita blocarea sistemului cu un număr mare de solicitări într-un timp scurt.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.