Din nefericire, tot mai multe persoane se confruntă cu cancerul. Cu toate că există tratamente care să ajute pacientul să lupte împotriva ei, rata decesului rămâne în continuare foarte mare. Cel mai des tip de cancer este cel de col uterin. Este o formă foarte agresivă care afectează tot sistemul de sănătate.

Vestea bună este că oamenii de știință de la Imperial College din Londra au pus bazele unui instrument care îl poate detecta în numai câteva secunde.

Este vorba de „iKnife”, conceput pentru a detecta tumorile maligne foarte repede. Astfel, pacientulv a putea detecta boala în fază incipientă și va putea să urmeze tratamentul specific.

Cum funcționează „iKnife”

Stabilirea diagnosticului se realizează pe baza extragerii de mostre de țesut din uter. Tehnologia care stă la baza „iKnife” poate detecta la distanță de câteva minute dacă persoana în cauză are cancer de col uterin.

Până la acest moment, precizia „iKnife” este într-o proporție de 89%. Specialiștii dau asigurări că în curând va ajunge la o acuratețe de 100%. Când software-ul va fi în sfârșit inclus, va fi posibilă diagnosticarea cancerului uterin chiar mai rapid și mult mai precis.

 

„iKnife a diagnosticat în mod fiabil cancerul în câteva secunde, cu o acuratețe a diagnosticului de 89%, reducând la minimum întârzierile actuale pentru femeile aflate în așteptarea unui diagnostic histopatologic. Concluziile prezentate în acest studiu pot deschide calea către noi moduri de diagnostic”, se arată într-un articol publicat în jurnalul științific Cancers.

Mai bine de 4000 de femei, diagnosticate anual cu cancer de col uterin

Sursa: Social media

An de an, la noi în țară se înregistrează peste 4000 de noi cazuri de paciente diagnosticate cu cancer de col uterin. Din nefericire, din acest număr, mai bine de 1900 de femei își pierd viața în cele din urmă. 7,5 % din numărul total al persoanelor diagnosticate cu această formă de cancer sunt din România.