România s-a mobilizat la nivel național ca să ofere ajutor Turciei, după tragedia care luat viața a mii de oameni. Cetățenii de rând pot contribui, iar cei cu pregătire medicală pot chiar să se ofere voluntari să ajungă în zonele afectate.
România a răspuns prompt apelului de ajutor al autorităților din Turcia. O echipă de salvatori a ajuns încă de luni, 6 februarie, în cele 10 zone distruse de cutremur, iar Ambasada Turciei și Ministerul Sănătății s-au mobilizat să strângă ajutoare umanitare și să adune personal militar.
Primul apel a fost făcut de Ministerul Sănătății. Cele peste 30.000 de victimele ale seismelor devastatoare au nevoie disperată de sânge. Românii care doresc să doneze sunt așteptați în centrele de transfuzie sanguină din țară, care funcționează zilnic până la ora 17.00. O listă completă poate fi consultată aici.
De asemenea, Turcia se confruntă și cu o criză de personal medical. Numărul de răniți crește alarmant de la o oră la alta, așa că orice ajutor este binevenit. Cei care au pregătire în domeniu și doresc să ajute miile de victime se pot înscrie aici. Sunt căutați medici, dar și asistenți medicali.
Și românii de rând pot oferi ajutor supraviețuitorilor cutremurelor. Ambasada Turciei la București a făcut un anunț prin care a explicat ce tip de produse se pot trimite și unde pot fi predate.
Ajutorul strâns va merge către Autoritatea pentru Managementul Dezastrelor Naturale. Este nevoie de haine, corturi, produse de igienă și sanitare, alimente neperisabile și multe altele.
Cei care doresc să contribuie o pot face trimițând colete sau mergând la următoarele adrese:
Donații Bucuresti:
- Aprodex Maşini SRL (Titan Maşini de Precizie)
- Bulevardul 1 Decembrie 1918 1G
Constanta:
- Romtextil SA,
- Aurel Vlaicu, No:125, Constanta
Cluj:
- Consulatul Onorific al Turciei, Str. 1 Mai, nr. 8, loc. Apahida, cod postal: 407035 jud. Cluj (cladirea Vitacom)
În plus, în Turcia a ajuns și o echipă de salvatori. 60 de pompieri au ajuns în provincia Hatay pentru a oferi sprijin echipelor de căutare. Echipa a fost trimisă cu două aeronave pline de echipament și a efectuat deja primele misiuni.
România a pus la dispoziția Turciei și un modul specializat de căutare-salvare, patru câini specializați în căutări persoane, doi medici și două asistente, dar și doi ofițeri de legătură din cadrul DSU.