Reclamă

O întrebare frecventă este ce culoare vor avea ochii bebelușului lor.

Dar, deși culoarea ochilor este determinată de genetică, este nevoie de un an pentru ca aceasta să se dezvolte.

Este normal ca părinții să se întrebe de ce bebelușul lor cu ochi albaștri ajunge să aibă ochi căprui. Se datorează faptului – culoarea ochilor unui bebeluș se va schimba în primul an de viață, pe măsură ce ochiul capătă culoarea permanentă.

Înțelegerea modului în care ochii își capătă culoarea și rolul pe care îl joacă genetica poate elimina o parte din misterul acestui fenomen. Și în timp ce culoarea ochilor este în mare parte doar o caracteristică fizică, în unele cazuri, poate fi un semn că copilul are o problemă de sănătate.

1.Cum ne putem da seama

Cum poți afla ce culoare vor avea ochii bebelușului, chiar înainte de naștere. Trebuie să știi asta!
Pixabay

Oamenii de știință credeau odată că culoarea ochilor era determinată de o singură genă, dar progresele în cercetarea genetică și cartografierea genomică au arătat că mai mult de o duzină de gene influențează culoarea ochilor.2

2.Cum se dezvoltă culoarea ochilor

Partea colorată a ochiului se numește iris. Ceea ce vedem ca culoarea ochilor este de fapt doar o combinație de pigmenți (culori) produși într-un strat al irisului cunoscut sub numele de stromă. Există trei astfel de pigmenți:3

Melanina este un pigment galben-maro care determină și nuanța pielii.

Feomelanina este un pigment roșu-portocaliu responsabil pentru părul roșu. Se găsește mai ales la persoanele cu ochi verzi și alune.

Eumelanina este un pigment negru-maro abundent în ochii întunecați. Determină cât de intensă va fi culoarea.

3.Genetica și culoarea ochilor

Culoarea ochilor este determinată de multiple variații ale genelor care sunt responsabile de producerea și distribuția melaninei, feomelaninei și eumelaninei.8 Principalele gene care influențează culoarea ochilor se numesc OCA2 și HERC2. Ambele sunt localizate pe cromozomul uman 15.9

Fiecare genă are două versiuni diferite (alele). Moștenești una de la mamă și una de la tată. Dacă cele două alele unei anumite gene sunt diferite (heterozigote), trăsătura dominantă este exprimată (arată). Trăsătura care este ascunsă se numește recesivă.

Dacă o trăsătură este recesivă, cum ar fi ochii albaștri, de obicei apare doar atunci când alelele sunt aceleași (homozigote).

Culoarea ochilor căprui este o trăsătură dominantă, iar culoarea ochilor albaștri este o trăsătură recesivă. Culoarea ochilor verzi este o combinație a ambelor. Verdele este recesiv la maro, dar dominant la albastru.

4.Prezicerea culorii ochilor

Fără a ști exact ce gene va avea un bebeluș, este imposibil de prezis cu certitudine totală ce culoare vor avea ochii. Dar există modalități de a face predicții destul de precise.

Una dintre acestea este utilizarea unei diagrame grilă simplă numită pătratul Punnett. Introduceți trăsăturile genetice ale unui părinte în rândurile de sus ale grilei. Trăsăturile genetice ale celuilalt părinte sunt înscrise în coloanele din stânga.11 Reprezentarea grafică a contribuției fiecărui părinte oferă o probabilitate mai bună decât medie a culorii ochilor copilului lor.

Determinarea alelelor fiecărui părinte poate deveni puțin complicată în funcție de culoarea ochilor. Ca trăsătură dominantă, ochii căprui pot proveni din șase combinații genetice diferite. De asemenea, pot ascunde trăsături recesive (ascunse) de culoarea ochilor verzi sau albaștri. Pentru a găsi orice trăsătură recesivă, este util să cunoașteți culorile ochilor bunicilor.

De exemplu, un părinte cu ochi albaștri a cărui familie întreagă are ochi albaștri și un părinte cu ochi căprui ai cărui mamă și tată au ochi căprui și albaștri are o șansă de 50/50 de a avea un copil cu ochi albaștri sau căprui.

Probabilitatea culorii ochilor

Părinte 1 / Părinte 2 / Albastru / Verde / Maro

Albastru / Albastru / 99%/ 1% / 0%

Albastru / Verde / 50% / 50% / 0%

Albastru / Maro / 50% / 0% / 50%

Verde / Verde / 25% / 75% / 0%

Verde / Maro / 12% / 38% / 50%

Maro / Maro / 19% / 7% / 75%

Oamenii de știință au început să dezvolte metode pentru prezicerea culorii ochilor. Ei folosesc teste genetice care identifică polimorfisme specifice (versiuni ale unei gene) care pot indica cât de mult melanină, feomelanină și eumelanină vor fi produse.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro