Reclamă

Veste extrem de bună pentru moștenitorii care trebuie să intre în posesia unui fond de pensii din Pilonul II. Legea s-a schimbat, iar acum ei pot primi toți banii deodată. Până acum, aceștia erau nevoiți să aștepte până ieșeau ei înșiși la pensie ca să aibă acces la suma respectivă.

Acest lucru este posibil după o decizie nouă a Guvernului.  OUG 174/2022 a intrat în vigoare la 15 decembrie 2022 și aduce mai multe beneficii moștenitorilor în ceea ce privește fondurile din Pilonul II de pensii.

Dacă până acum puteau beneficia de bani doar în momentul în care ei înșiși se pensionau, legea a fost schimbată.

Astfel, moștenitorii pot opta să primească banii direct din cotizațiile persoanei decedate. Bineînțeles, există și posibilitatea ca suma respectivă să fie virată în contul lor din cadrul Pilonului II.

În cazul în care optează să primească direct banii, există 2 posibilități.

Prima este ca  Plata către participanţi sau beneficiari să se facă la cererea acestora  și să fie o plată unică, adică toţi banii deodată.

Cea de-a doua, moștenitorii pot opta pentru plăţi eşalonate, ceea ce înseamnă rate lunare egale, calculate în funcție de valoarea totală a contribuției, pe o perioadă de cel mult 5 ani.

„Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)“, a transmis Aso­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Câți bani câștigă un moștenitor al unei persoane cu un venit mediu lunar, cu o contribuție de 15 ani

De când s-a înființat Pilonul II de pensii, peste 30% dintre retrageri au fost făcute de moștenitori. În total, fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde RON către 88.202 de participanți și beneficiari (moștenitori).

Acesta a generat în cei 15 ani de existență un randament mediu anual de 7,16%.

În total, un moștenitor ar putea intra în posesia unei sume de 28.305 de lei brut. Această sumă a fost calculată pentru o persoană care a contribuit în această perioadă cu un venit mediu lunar. Din acești bani, 22.406 lei reprezintă valoarea totală a contribuțiilor. Iar câștigul calculat este de 5.900 lei, net de toate comisioanele.

Pentru cei care au avut lunar venituri și mai mari, sumele cresc pe măsură.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro