Oamenii de știință au sperat că este posibil să se recupereze somnul prost și să revină la normal

Reducerea regulată a somnului poate dăuna celulelor stem imunitare, crescând potențial riscul de tulburări inflamatorii și boli de inimă.

O analiză a probelor de sânge de la 14 voluntari sănătoși care au fost de acord să li se scurteze somnul cu o oră și jumătate în fiecare noapte. Timp de șase săptămâni. A dezvăluit schimbări pe termen lung în modul în care aceste celule stem s-au comportat. Ducând la o proliferare a celulelor albe din sânge care pot provoca inflamație.

Mesajul cheie din acest studiu este că somnul reduce inflamația. Iar pierderea somnului crește inflamația. La subiecții care au suferit restricții de somn, numărul de celule imunitare care circula în sânge a fost mai mare. Aceste celule sunt jucători cheie în inflamație.

Ce se poate întâmpla

Pixabay

În timp ce o anumită cantitate de inflamație este necesară pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a vindeca rănile, prea mult poate fi dăunător. Inflamația supraabundentă și persistentă a fost legată de bolile de inimă și bolile neurodegenerative. Cum ar fi Alzheimer.

Pentru a analiza impactul somnului restricționat asupra sistemului imunitar, s-au efectuat experimente pe oameni și pe șoareci. Pentru studiul uman, cercetătorii au recrutat voluntari. Șapte bărbați și șapte femei cu o vârstă medie de 35 de ani. Care dormeau în mod normal opt ore pe noapte.

În prima parte a experimentului, voluntarii au fost monitorizați dormind așa cum o făceau de obicei timp de șase săptămâni. După care cercetătorii au extras mostre de sânge și au analizat conținutul lor de celule imune. Pentru următoarea fază, somnul voluntarilor a fost redus cu 90 de minute în fiecare noapte timp de șase săptămâni. Încă o dată, cercetătorii au extras probe de sânge. Și au totalizat numărul de celule imunitare.

Când s-au comparat datele din cele două seturi de probe de sânge, au descoperit o creștere a numărului de celule imunitare după cele șase săptămâni de restricție de somn. Un studiu anterior pe animale a arătat o creștere a inflamației atunci când numărul de celule imunitare a crescut.

Celule stem

Mai mult, celulele stem care dau naștere celulelor imunitare s-au schimbat ca urmare a celor șase săptămâni de somn scurt. În timp ce codarea lor de bază a ADN-ului a rămas aceeași, programarea care controlează ce fragmente de material genetic vor fi pornite și oprite. Un proces cunoscut sub numele de epigenetică – a fost modificată.

Deși numărul de celule imunitare poate reveni la normal câteva săptămâni mai târziu. Se pare că există un semn mai permanent pe celulele stem. Asemenea cicatricilor de pe corp care pot crește cu răni repetate, semnele pot fi extinse dacă există mai multe crize de somn restricționat.

Aceste semne de pe celulele stem, printr-o serie de pași, duc în cele din urmă la o diversitate mai mică în rândul celulelor imunitare. Mai puțină diversitate înseamnă că unele locuri de muncă ar putea să nu fie făcute. În timp ce altele sunt exagerate. Deci, sistemul imunitar funcționează mai puțin bine. Oarecum în felul în care construirea unei case nu ar fi la fel de reușită dacă echipa de construcție ar avea dulgheri, dar nu și instalatori.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.