În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, majoritatea țărilor europene, inclusiv România, trec la ora de vară, fapt care implică mutarea ceasurilor cu o oră înainte și, astfel, pierderea unei ore de somn.
Deși schimbarea orei pare un aspect banal, aceasta poate influența organismul uman în mai multe moduri. În timp ce unele persoane se bucură de trecerea la ora de vară, datorită mai multor ore de lumină naturală, fapt care poate reduce costurile la facturile de energie electrică, altele suferă de oboseală și pierdere de energie.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară
În timp ce majoritatea țărilor europene au renunțat la schimbarea orei, România a ales să continue acest sistem. Totuși, numărul țărilor care mai utilizează acest sistem este în scădere, doar 70 de țări folosind încă această metodă de a profita de lumina naturală a zilei.
Schimbarea orei este considerată a fi un șoc pentru organismul uman, care poate cauza desincronizarea ceasului biologic și a altor funcții ale corpului. De fapt, ora exactă a ceasului biologic este dată de creier, iar acesta are un sistem propriu de măsurare a timpului pentru a regla toate funcțiile cardiace, metabolice și hormonale, inclusiv somnul. Atunci când acest ceas intern nu mai este sincronizat cu ceasurile convenționale, cum se întâmplă atunci când trecem la ora de vară, în corpul nostru se produc dezechilibre, care necesită timp pentru a se remedia.
Oamenii vor fi mai obosiți o perioadă
Deși schimbarea orei poate fi benefică pentru persoanele care sunt matinale, permițându-le să profite de mai multă lumină naturală, acest lucru poate fi problematic pentru cei care trebuie să se trezească devreme.
De exemplu, aceștia trebuie să se obișnuiască cu faptul că, după trecerea la ora de vară, la ora de trezire va fi încă întuneric, astfel că pot fi mai obosiți și mai lipsiți de energie o perioadă de timp. De asemenea, schimbarea orei poate cauza stres în organism, iar medicii au atras atenția asupra faptului că acest moment este urmat anual de o creștere a numărului de infarcturi și accidente vasculare cerebrale.
Când ne adaptăm la ora de vară
Specialiștii susțin că majoritatea oamenilor se adaptează la ora de vară după o săptămână. Cu toate acestea, există persoane care pot avea probleme mari din cauza schimbărilor atrase de schimbarea orei, cum ar fi cei care suferă de depresie sau de boli cardiace.
„Pentru anumite grupuri de oameni, de exemplu cei care suferă de depresie sau de boli cardiace, cercetările sugerează că apare un risc mai mare de sinucidere, respectiv de atacuri de cord”, a explicat Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale.