Reclamă
Reclamă

Mereu au existat divergențe între proprietari și chiriași, mai ales atunci când a venit vorba de restituirea garanției. Dacă ai închiriat un apartament în baza unui contract și ți s-a perceput și o garanție, ar fi bine să știi care este procedura recomandată pentru a te asigura că mai vezi acei bani la finalul contractului.

Vorbim fix despre garanția pe care se bate toată lumea la final de contract. Ca să se pună la adăpost de o eventuală gaură în buget atunci când pleacă chiriașii, proprietarii percep o sumă de bani cu titlu de garanție pe care să o poată folosi dacă se întâmplă anumite pagube. De această garanție, teoretic, proprietarul nu se atinge și nici nu poate să o folosească ca să acopere o lună de chirie.

Dacă predai apartamentul așa cum ți-a fost dat în chirie, trebuie neapărat să îți primești banii înapoi. Apartamentul nu are cum să fie 100% așa cum l-ai primit pentru că intervine uzura normală. Dar, uzura normală nu înseamnă că este o pagubă. Ca să te asiguri că primești garanția înapoi, fă următorii pași:

Cum îți poți recupera garanția la final de contract. Detaliul pe care nu multă lume îl cunoaște

Reclamă

Dacă nu primești garanția la timp, va trebui să te judeci

1. Stabiliește de la început cuantumul garanției și destinația acestor bani, ca să nu existe divergențe. Este recomandat să scrii negru pe alb că ai plătit o sumă de bani cu titlul de garanție, dar și situațiile în care aceasta se restituie sau se reține.

2. Detaliază procedura prin care, la final de contract, se inspectează apartamentul. De obicei, tot printr-un proces verbal de predare primire foto-video, ca să fie totul în regulă.

3. Stabilește și termenul de plată pentru această garanție, de regulă, cam 30 de zile de când încetează contractul, dar poate să fie și mai devreme. Să știi că poți primi la final o sumă mai mică decât cea pe care ai depus-o inițial. Dacă apartamentul necesită reparații pentru că ai făcut tu ceva pe timpul șederii, probabil vei pierde o parte din garanție pentru a putea fi reparate acele pagube.

Reclamă
Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro