Relațiile toxice sunt răspunsul unei relații cu un om toxic. Fii atent la aceste semnale care te ajută să îți dai seama dacă ești într-o relație toxică

Abuzul emoțional este greu de depistat. Dacă în cazul abuzului fizic semnele sunt unele evidente, nu același lucru se întâmplă în cazul abuzului emoțional. Abuzul emoțional este mascat de manipulare, pentru că abuzatorul are grijă să nu permită victimei să îl recunoască, sau să ia atitudine.

Abuzul emoțional este aplicat unei persoane din dorința de a o controla. Teama de abandon și posesivitatea conduc, în cele mai multe cazuri, la nașterea unei relații toxice. Pentru persoanele abuzate emoțional și mental, fiind încărcate cu toată greutatea situației, este greu de recunoscut mediul toxic în care se află. Cei din exterior recunosc mult mai ușor semnele unei relații în care predomină abuzul la nivel emoțional.

Există câteva semnalmente care dau de gol persoanele toxice care folosesc abuzul mental și emoțional.

Manipularea este cea mai folosită metodă de abuz. Partenerul are grijă ca, pe parcurs, să îți cunoască slăbiciunile și vulnerabilitățile, pentru ca mai apoi să te lovească cu propriile arme. Atunci când consideră necesar, persoana care te abuzează emoțional îți distruge liniștea și calmul. Îți expune slăbiciunile și se folosește de ele pentru a te domina și controla.

Controlul este o formă puternică de manipulare. Abuzatorul care are tendința de a-și controla victima, o va face prin două moduri. Fie în mod direct, prin impunerea restricțiilor, fie printr-o manieră subtilă pe care o dezvoltă în timp. Scopul este acela de a distruge încredera și stima de sine, dar și de a-i submina independența.

Cum îți poți da seama dacă ești victima abuzului emoțional în cuplu. Ține cont de aceste semnale
Pixabay

Critica este un sentiment oribil. Realizată într-o formă nesănătoasă, persoana abuzată o resimte extrem de puternic. Sentimentul că nu ești bun la nimic și nu ești util apare ca rezultat al criticii. Dacă ești criticat continuu pentru absolut toate acțiunile tale, deja ești controlat și abuzat emoțional.

Ignorarea lasă o amprentă puternică. Pentru partenerul în cauză, ignorarea este greu de acceptat. Deși formați o relație iar partenerul nu se implică, se naște sentimentul de abandon, care este resimțit puternic.

Amenințarea este des folosită de abuzator. Pentru a împiedica plecarea partenerului, acesta apelează la sinucidere, șantaj sau amenințări, de teama de a nu fi părăsit.

 

Distribuie

22 de ani, studentă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele comunicării la „Universitatea din București”. „Bobocel” în presă, la început de drum, dar cu o desagă de determinare în spate, vrea să crească în domeniul pe care îl iubește cel mai mult și pe care a ales să pășească încă din băncile școlii. Își dorește să devină un jurnalist profi, corect și își dezvolte creativitatea, pentru a realiza materiale autentice și calitative!