Vinetele sunt printre cele mai iubite legume. Cu ajutorul lor se prepară multe mâncăruri delicioase sub diferite forme, de la vânătă pane, la salată sau zacuscă. Pentru a alege cele mai bune vinete pentru copt, trebuie să fim atenți la câteva detalii prețioase.
Vinetele sunt originare din India și Birmania, unde ar fi cunoscute încă din anii 800 înainte de venirea Mântuitorului. Au urmat în China, Orientul Mijlociu și zona meridională. Din secolul XV au devenit mult mai apreciate, ajungând să fie consumate în toată lumea.
Cum se aleg vinetele coapte
În România, vinetele sunt legume foarte apreciate și se prepară multe bunătăți pentru iarnă. Pentru a face cele mai bune alegeri, trebuie să fim atenți la câteva aspecte. Prima dată, ne uităm la culoarea codiței care trebuie să fie verde, nu maronie și nici uscată. Leguma trebuie să aibă o culoare de negru intens și lucios. Apoi o verificăm să vedem dacă este moale sau tare. Cel mai indicat este să fie pufoasă.
Sursa foto: Social media
Cei mai mulți agricultori recomandă să fim atenți la mărimea vinetelor, iar cele mai bune sunt medii. Pentru a evita legumele cu multe semințe, ne uităm cu atenție la capetele lor. Cele care au o urmă circulară au mai puține semințe decât cele cu formă ovală.
„Se aleg vinete coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase şi pufoase. Când sunt strânse ele trebuie să fie elastice. Mare atenţie şi la mărime: vinetele tari au seminţe mari, iar cele verzui sunt amare. Codiţa trebuie să fie cât mai verde şi fragedă. Vinetele se amăresc din cauza secetei sau dacă sunt prea bătrâne, adică au stat mult pe vrej. În acest caz codiţele vor avea o culoare maronie şi vor fi uscate. Este indicat să fie alese vinetele lunguieţe şi de culoare mai închisă pentru că sunt bine coapte şi au mai puţine seminţe negricioase.”, a explicat agricultorul Petre Papp.
Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.