Reclamă

Serotonină în corp este extrem de importantă. Aceasta este hormonul fericirii și, în funcție de nivelul ei putem avea de suferit în viața noastră de zi cu zi. Un nivel scăzut poate duce la anxietate, depresie, dar alte probleme precum migrenele.

Avem nevoie în viața de zi cu zi de un nivel crescut de serotonină pentru a găsi motivație să facem ceva. Medicii afirmă că serotonina scade în perioada sezonului rece și crește odată cu venirea primăverii, când vremea începe să se încălzească. Iată care sunt cele mai frecvente semne ale nivelului ei scăzut și cum îl poți restabili.

1. Insomnii sau probleme cu somnul

Dacă ți se pare că adormi foarte greu și te trezești des peste noapte, este un semn al nivelului scăzut de serotonină din corp. În momentul în care serotonina este scăzută, aceasta influențează în mod direct producția de melatonină, care este hormonul somnului.

2. Stare de oboseală

Lipsa de energie sau de motivație pentru a face anumite lucruri care înainte îți făceau plăcere, ar trebui să îți pună niște semne de întrebare. Oboseala continue este primul semn ce indică un nivel scăzut din hormonul fericirii.

3. Dureri de cap

Durerile de cap, migrenele pot proveni din lipsa de triptofan care este precursorul serotoninei. O astfel de migrenă poate ține între câteva ore și câteva zile.

4. Probleme digestive

Un nivel scăzut de serotonină, provoacă sindromul colonului iritabil. În acest fel, constipația poate apărea frecvent, la fel și durerile în zona abdomenului.

5. Stări de anxietate sau depresie

Un semn destul de cunoscut pentru lipsa de serotonină o constituie anxietatea și depresia. Dacă ne aducem cu greu aminte când am făcut ultima dată ceva ce ne place și nu ne găsim motivația, află că nivelul tău de serotonină din corp este foarte jos. Pe lângă aceste lucruri pot să apară și neglijența cu privire la aspectul fizic sau lipsa de comunicare cu cei dragi.

Social Media

Cum poți crește nivelul de serotonină

  • Expunerea la soare. Probabil te gândești să aștepți până la vară pentru a te bucura de razele acestuia. Ei bine, află că nu este așa. O plimbare zilnică în fiecare sezon de minim 30 de minute este o alegere excelentă. Dacă poți să faci acest lucru dimineața, va fi cu atât mai bine.
  • Consumă alimente ce conțin triptofan. Acesta este un aminoacid și este precursorul serotoninei. Astfel, ar trebui să consumi ouă, nuci, banane, ananas, tofu, roșii, carne de curcan, brânză, kiwi, carne roșie și somon.
  • Activitatea fizică este foarte importantă. Poate că timpul nu ne permitem să ajungem zilnic la o sală de fitness, dar poți apela la exerciții ușoare pe care le poți face în propria ta casă. Exercițiile de tip pilates, yoga sau aerobic sunt excelente dacă nu iubim prea mult sportul.
  • Masajul și meditația. Poate că sportul nu este punctul tău forte, poți opta pentru meditație care ajută în eliminarea stresului. La fel de benefic este și masajul care te ajută la detensionare și relaxare.

Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro