Cu toții sunt vulnerabili în fața imaginilor din Ucraina, iar pentru copiii românilor, acestea sunt cu atât mai periculoase.  

O parte dintre copiii care au urmărit videoclipurile din război au început să prezinte insomnii, să aibă coșmaruri și chiar mai mult de atât, să sufere atacuri de panică. În această perioadă dificilă este indicat să verificați copilul. Atunci când accesează diverse site-uri și să le explicați despre ceea ce presupune războiul.

Sursa: Social Media

Nu trebuie să îi negați emoțiile, iar dacă vă spune că îi este frică, aprobați-l. Dar în același timp să îi oferiți sprijinul și încrederea că este în siguranță, au sfătuit experții.

Zeci de copiii au ajuns la psiholog după ce au văzut imaginele dure din Ucraina

Elevii unor școli din Capitală au desenat copii din diverse țări care îmbrățișează cu ucraineni. Mai mult, pe foile lor de hârtie au apărut mesaje precum „Pace în Ucraina”. La orele de curs au învățat despre ceea ce înseamnă și ce presupune ajutorul și empatia.

Acasă este foarte important ca familiile să îi invite pe copilași să respecte rutinele pe care aceștia le aveau și înainte de a începe acest război. Să facă sport, să citească sau să iasă la joacă.

Cum le vorbim copiilor despre război și moarte?

Războiul și imaginile sale pot lăsa traume adânci micuților.  Cel mai greu în acest război, pentru părinți este groaza imensă nu își pot proteja copiii. Viața este cel mai de preț lucru pe care îl avem. Iar copiii pentru părinți reprezintă viața lor toată. Pandemia a adus suflul morții, iar războiul din Ucraina face ca moartea să devină prezentă într-o formă teribil de violentă.

Câteva sfaturi venite de la specialiști.

  • Spuneți adevărul copiilor, deoarece aceștia știu când un adult îi mint. 
  • Trebuie să îi asigurați că sunt în siguranță.
  • Trebuie să păstrați rutina copilului și să cultivați ajutorul reciproc. 
  • Acordați, dar și apelați fără restricții la ajutor- sentimentul solidarității în perioade de criză este fundamentul.