Potrivit psihologilor, anxietatea este un răspuns natural la necunoscut, așa că este normal să te simți neliniștit, deoarece încă există multe date necunoscute despre coronavirus, chiar și pentru experți.

Totuși, chiar și în asemenea situații incerte nu trebuie să lași panica să te cuprindă. Poți face multe lucruri – chiar și în fața acestei crize unice – pentru a-ți gestiona anxietatea și temerile.

  • Înțelege și învață să îți gestionezi anxietatea

Este un moment înspăimântător. Ne aflăm în mijlocul unei pandemii mondiale, orașe și chiar țări întregi se opresc. Unii dintre noi suntem în zone care au fost deja afectate de coronavirus. Alții încearcă să se pregătească pentru ce poate veni. Însă, chiar și așa noi toți urmărim titlurile și ne întrebăm: „Ce se va întâmpla mai departe?”

Pentru multe persoane, incertitudinea din jurul coronavirusului este cel mai greu de gestionat. Nu știm cât sau cum vom fi afectați sau cât de rele ar putea deveni lucrurile. Această situație în care nu ai nici un control asupra aceea ce se întâmplă te face să simți o teamă și o stare de panică copleșitoare.

  • Rămâi informat, dar nu verifica obsesiv știrile

Este esențial să rămâi informat, în special cu privire la ceea ce se întâmplă în zona ta, astfel încât să poți respecta măsurile de siguranță și recomandările făcute de autorități. Totuși, evită știrile senzaționale sau alarmiste care alimentează doar de frică. Este important să alegi cu grijă ce ce citești și urmărești.

  • Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla

Există o mulțime de lucruri asupra cărora nu ai control, de la cât durează pandemia, până la ce se va întâmpla în comunitatea ta. Dar, atât timp cât te vei concentra pe întrebări cu răspunsuri și circumstanțe necunoscute pe care nu le poți controla, această strategie nu te va duce nicăieri – în afară de a te face să te simți anxios și copleșit.

Când te simți prins de ceea ce s-ar putea întâmpla, încearcă să-ți concentrezi atenția către lucrurile pe care le poți controla. De exemplu, nu puteți controla cât de sever este focarul de coronavirus în orașul tău, dar poți lua măsuri pentru a reduce riscul. Măsuri de distanțare sociale și de respectare a recomandărilor făcute de autorități.

  • Rămâi conectat – chiar și atunci când ești izolat fizic

Dovezile arată că multe persoane cu coronavirus – în special persoane tinere, aparent sănătoase – nu au simptome, dar încă pot răspândi virusul, de aceea a fost impusă distanțarea socială și autoizolarea.
Însă această distanțare socială vine cu propriile riscuri. Oamenii sunt animale sociale, iar izolarea și singurătatea pot agrava anxietatea și depresia și chiar pot afecta sănătatea fizică. Acesta este motivul pentru care este important să rămâi conectat, și să ceri ajutorul atunci când este nevoie.

  • Ai grijă de corpul și spiritul tău

Indiferent cât de mare ar fi frica care te cuprinde, trebuie să îți amintești că mai ales în aceste momente este absolut necesar să ai grijă de tine. Ai grijă să dormi suficient și să ai suficiente activități care să te deconecteze de la tot ce se întâmplă în aceste momente. De aceea mai mult decât oricând practică acele activități care știi că îți fac bine. Citește o carte, vezi filmul preferat, ascultă melodia preferată.

  • Ajută-i pe ceilalți (te va face să te simți mai bine)

În astfel de momente, este ușor să fii prins de temerile și preocupările tale. Însă după cum reamintește un citat care circulă în Italia: „Acum stăm departe unul de altul, astfel încât să ne îmbrățișăm reciproc mai târziu.”

Totuși, chiar și acum încearcă să găsești o modalitate de ai ajuta pe ceilalți. Ajutorarea celorlalți nu numai că face diferența în comunitate- și în lumea largă în acest moment – dar îți vă îmbunătăți sănătatea și bunăstarea mentală. O mare parte din angoasa care însoțește această pandemie provine din sentimentul de neputință. Dacă faci ceva amabil și util pentru alții, poți recâștiga un sentiment de control asupra vieții tale, dar și să adaugi vieții tale sens și scop.