Reclamă

Ceapa caramelizată poate fi o delicatesă a bucătăriei, însă nu toate gospodinele au răbdare să o facă. Pentru preparare ai nevoie de mai mult timp, însă, avem un truc care te va ajuta să scutești din el și astfel, te vei bucura de gustul ei excelent. 

Ceapa caramelizată oferă un gust mai plăcut preparatelor și poate da un gust unic. Deși, ceapa se folosește în aproape orice mâncare gătită și toată lumea îi cunoaște gustul, dacă este caramelizată, totul se schimbă. Aceasta se poate folosi în salate, în sendvișuri sau pe post pe garnitură. Ceapa caramelizată se pregătește în aproape o oră, așa cum specifică și rețeta de mai jos, însă, cu ajutorul unui singur ingredient, timpul se poate reduce considerabil.

Ingrediente

  • 3-4 cepe mari
  • 2 linguri de unt sau ulei de măsline extra virgin
  • 2 linguri de vin roșu sau alb, oțet balsamic sau apa ( se va adăuga la final )
  • sare
Social Media

Mod de preparare

Începi mai întâi cu tăierea cepelor. Acestea se taie în jumătate și apoi în felii subțiri.

Vei avea nevoie de răbdare pentru a te ocupa de ceapă. Nu trebuie să grăbești procesul fiindcă riști să o arzi și vei strica totul. Se pune untul în tigaie la foc mediu. Urmează să adaugi ceapa și se amestecă bine, încât să se acopere cu untul din tigaie. Ceapa se amestecă o dată la câteva minute și ai grijă să nu se ardă.

În primele zece minute, ceapa devine transparentă. După alte zece minute, feliile de ceapa vor începe să se caramelizeze. Acestea își vor schimba mirosul și culoarea. Dacă ți se pare că se pot arde, se va ajusta flacăra. Peste 40 de minute, aproximativ, ceapa va deveni aurie, iar peste alte zece minute se va carameliza complet. În tigaie se formează un strat de zahăr caramelizat, dar nu te speria, este normal să se întâmple. Când este gata, se toarnă puțină apă, oțet balsamic sau vin și sare după gust.

Dacă îți dorești ca ceapa să se caramelizeze mai repede, apelează a următorul truc. Tot ce ai de făcut este să adaugi bicarbonat de sodiu în tigaie momentul în care ceapa începe să se rumenească puțin. Bicarbonatul de sodiu va grăbi procesul și nu vei mai aștepta aproape o oră.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro