Tatăl lui Cabral în vârstă de 77 de ani, este un medic renumit, dar problemele nu l-au ocolit. Numele său apare într-un raport întocmit de Departamentul de Stat al SUA cu privire la drepturile omului. Documentul face referire la perioada în care medicul Ibacka a fost închis după ce ar fi intervenit în alegerile care au avut loc în Congo, iar atunci autoritățile din Congo ar fi abuzat de putere. 

Alexandre Dzabana Ibacka a fost eliberat după ce s-a îmbolnăvit grav

Tatăl lui Cabral conduce Platforma Congoleză, o organizație care luptă pentru drepturile omului și democrație. În ziua alegerilor din Congo, bărbatul a fost arestat pe motiv că ar tulbura procesul electoral și a petrecut patru luni în spatele gratiilor, conform fanatik.ro. Atunci, medicii au observat că problemele de sănătate ale bărbatului sunt destul de serioase. Atunci, a fost dus la spital pentru mai multe investigații.

Guvernul congolez a arestat 5 activiști politici în luna martie, pe motiv că au amenințat securitatea națională: Landry Boumbeya, Alex Dzabana Ibacka, Rive Niaty, Christ Belvy Dongui și Jean Louis Packat. Boumbeya, Dongui și Dzabana Ibacka au fost eliberați în luna iulie. Packat and Niaty au rămas în arest.

Guvernul a limitat accesul la persoanele pe care organizațiile internaționale pentru drepturile omului și misiunile diplomatice le consideră deținuți politici”, scrie în raportul Departamentului de Stat al SUA, conform sursei citate anterior.

Cum arată și cu ce se ocupă tatăl lui Cabral. Bărbatul a fost arestat anul trecut
Colaj Substantial

Autoritățile din Congo, acuzate că au încălcat drepturile omului în cazul medicului Ibacka

După ce s-a implicat în activitatea civică, bărbatul s-a ales cu mari probleme în Congo. Departamentul de Stat din SUA a făcut eforturi pentru a dovedi că Alexandre Dzabana Ibacka nu s-a amestecat în alegerile din luna martie 2021. Ba mai mult, organizațiile care militează pentru drepturile omului au evidențiat felul în care sunt tratați deținuții politici. După perioada agitată, tatăl lui Cabral s-a atras din activitate, fără a face prea multe declarații.

Oficialii din guvern nu au fost cooperanți cu organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului. Conform Freedom House, unele organizații congoleze nu au raportat abuzuri, de frica unor represiuni venite din partea guvernului. Printre cei arestați în perioada alegerilor din martie se numără și Alexandre Ibacka Dzabana, coordonator al mai multor grupuri civice”, mai scrie în raport, conform sursei citate anterior.