În decursul zilei de 23 mai, Banca Națională a României va scoate pe piață o nouă monedă. Va fi lansată odată cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce. Noua monedă din argint va fi scoasă la vânzare.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că va fi scoasă pe piață o nouă monedă. Din argint fiind, ea va avea o valoare de 10 lei, greutatea de 31,103 grame și diametrul de 37 mm.

Banca Națională a României va lansa o nouă monedă luni, 23 mai

Țara noastră are o nouă monedă, pe care BNR o va lansa luni, 23 mai. Decizia a venit odată cu sărbătorirea a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce. Prin intermediul unui comunicat de presă, Banca Națională a României a făcut marele anunț. Moneda este făcută din argint. Are o greutate de 31,103 grame, și diametrul de 37 mm. valoarea acesteia este de 10 lei.

Pe o parte a monezii este ilustrată imaginea domnitorului Ștefan cel Mare, alături de o imagine care ilustrează mănăstirea Putna.

arhivă presă

Pe cealaltă parte a monezii, se va observa ilustrația unei mâini care scriu un fragment cunoscut din lucrarea „O samă de cuvinte”. Mai  mult decât atât, vor fi reprezentate și inscripțiile cu ocazia cărora va fi moneda lansată: „350 DE ANI DE LA NASTERE” și „ION NECULCE”.

arhivă presă

Câte exemplare vor fi puse în circulație și cât vor plăti românii pentru o monedă

Un număr de 5.000 de exemplare vor fi puse în circulație. Acestea sunt limitate, iar cei care vor să cumpere trebuie să scoată din buzunar suma de 470 de lei doar pentru un singur exemplar. Acești bani vor fi plătiți pentru certificatul de autenticitate cu care vin la pachet, dar și TVA-ul exclusiv.

Moneda în valoare de 10 lei cu chipul lui Ion Neculce va fi lansată în următoarele orașe: Dolj, Timiș, București, Constanța, Cluj și Iași.