Parlamentarii reprezintă clasa politică care a reușit, de-a lungul timpului, să-i supere cel mai mult pe cetățeni. Motivele sunt multiple și diverse, însă, unul dintre cele mai importante este cel legat de raportul orelor lucrate și salariu încasat. Dacă până acum nu știai exact cum muncesc aleșii noștri, îți spunem doar atât: programul lor este unul de invidiat.
De cele mai multe ori, atunci când privim imagini de la ședințele din Parlament, scenariul este, în mare parte, același. Aleșii statului ba se ceartă, ba dorm, ba se joacă pe telefon. Și nu este de mirare că se întâmplă asta, având în vedere că programul lor este unul extrem de permisiv.
Nu multă lume știe, dar săptămâna de lucru a unui parlamentar din România începe lunea, doar că nu se sfârșește vinerea, ci miercurea. De luni până miercuri, fiecare parlamentar trebuie să fie prezent la sediul Parlamentului, fără nicio excepție.
Parlamentarii din România lucrează și joia și vinerea, doar că programul este un pic diferit față de cel din zilele de luni, marți și miercuri. Zilele de joi și vineri sunt destinate activităților în circumscripția electorală, adică în teritoriu. Cu alte cuvinte, parlamentarii trebuie să meargă în județul unde au fost aleși în funcție de către cetățeni.
Programul de lucru care face invidios pe orice român
Dacă zilele de lucru par unele cu activătăți ușoare, ei bine, nici programul pe ore nu arată mai încărcat. În zilele de luni, parlamentarii sunt la muncă de la ora 16 la ora 18, cu alte cuvinte, doar două ore într-o zi în care alte categorii muncesc și câteva 12 ore.
În zilele de marți și miercuri, programul lor se aglomerează comparativ cu cel de luni, astfel că îi găsim la locul de muncă, cu prezență fizică între orele 10 și 18. În restul de două zile, joi și vineri care, teoretic, sunt alocate activităților în circumscripția electorală, nu există un program fix, stabilit pe ore.