O mare de meduze, acesta este tabloul pe care constănțenii îl au sub privirile lor în această perioadă. Turiștii care ajung la mare acum, sunt de-a dreptul încântați de imaginea rară. Asta pentru că apa este împânzită de meduze de toate dimensiunile. Fenomenul nu poate fi văzut pe tot parcursul anului, astfel că, toți cei care se pot bucura de acest spectacol trebuie să se considere norocoși. Cele mai multe meduze sunt vizibile în zona Portului Tomis. Sunt prezente însă în apă și în stațiuni.
Motivul pentru care apar milioane de meduze la mal în această perioadă
Milioane de meduze au împânzit la propriu Marea Neagră, mai ales la mal. Atât în stațiuni cât și în zona portului Tomis, toate pot fi observate cu ochiul liber. În plin sezon estival un astfel de fenomen ar stârni îngrijorare. În această perioadă însă, nu există motive în acest sens. Specialiștii susțin că aceste specii de meduze nu sunt periculoase. Mai mult, fenomenul invaziei lor ar fi unul normal pentru o astfel de perioadă a anului.
Cel mai probabil, meduzele au venit spre mal în căutare de hrană. Odată cu încălzirea vremii însă, acestea se vor îndrepta din nou spre largul mării.
Conform datelor biologice, această specie denumită „aurelia aurita” sau meduza farfurie supraviețuiește doar la temperaturi scăzute ale apei.
Meduzele din Marea Neagră pot produce iritații ale pielii
Rareori în plin sezon estival ajung la mal meduze aparținând diferitelor specii. Specialiștii spun că acestea nu sunt deloc periculoase. Totuși, atunci când ating pielea, meduzele provoacă o iritație și un disconfort. În ultimele două veri, pe litoral au fost semnalate destul de multe astfel de cazuri. Este important însă să nu se încerce îndepărtarea lor cu mâna goală atunci când sunt zărite în apă.