Penitenciarul din Augsburg-Gablingen, situat în nordul Bavariei,  acolo unde este încarcerat Cătălin Cherecheș, este renumit pentru facilitățile sale inovatoare și abordarea diferită în ceea ce privește reabilitarea deținuților.

Construit pe un fost aerodrom, acest penitenciar ocupă o suprafață de 7 hectare și este considerat un oraș în miniatură, deoarece toate clădirile sunt conectate la o piață centrală. Cu o varietate de servicii și programe disponibile, de la cursuri de germană și terapie pentru dependențe la studii biblice și antrenamente sportive, instituția are ca scop atât închiderea persoanelor condamnate, cât și pregătirea lor pentru reintegrarea în societate.

Istoria și evoluția penitenciarului

Inițial, armata americană s-a opus construirii acestui penitenciar pe motiv că așezarea sa ar interferea cu sistemul de avertizare timpurie din zonă. Cu toate acestea, în anul 1997, cele două părți au căzut de acord și au început negocierile pentru realizarea proiectului. În 2004, a fost selectată firma de arhitectură responsabilă de proiectare, datorită capacității sale de a utiliza tehnologii avansate și de a optimiza utilizarea terenului disponibil.

Odată cu finalizarea construcției în anul 2015, penitenciarul din Augsburg-Gablingen a devenit un exemplu de design modern și funcțional. Fiecare clădire de detenție are propriile curți, cu petice de gazon plasate pe pavaj și înconjurate de material sintetic colorat.

Acestea au fost create pentru a reflecta designul interior al clădirilor și pentru a compensa lipsa copacilor, care nu pot fi plantați din motive de securitate. Totodată, acoperișurile verzi contribuie la canalizarea apei de ploaie și la menținerea unui mediu ecologic.

Capacitatea și regimul de detenție

Penitenciarul din Augsburg-Gablingen are o capacitate de 609 locuri, iar deținuții pot fi cazați fie în celule individuale, fie în celule comune. Din numărul total de locuri disponibile, 522 sunt destinate deținuților în regim de izolare, iar 87 pentru cei care preferă să locuiască în celule comune.

Cu toate acestea, la data de 21 septembrie 2017, s-a înregistrat cel mai înalt nivel de ocupare, cu 634 deținuți. Prin promovarea interacțiunii și evitarea izolării, instanța penitenciară își propune să faciliteze procesul de reintegrare socială a deținuților.

Reabilitarea și programele educaționale

Unul dintre aspectele inovatoare ale penitenciarului din Augsburg-Gablingen este accentul său pe reabilitarea deținuților prin intermediul unor programe educaționale și terapeutice variate. Închisoarea oferă o infirmerie cu 31 de locuri de detenție, consiliere individuală terapeutică, pregătire pentru dependențele de droguri și alcool, precum și terapie ocupatională.

Deținuții au acces și la consiliere religioasă prin intermediul capelanilor închisorii, care organizează slujbe săptămânale și grupuri de studiu biblic. De asemenea, penitenciarul dispune de un cor bisericesc, grupuri de muzică și ședințe de consiliere individuală pentru pregătirea pentru eliberare.

Pentru a promova schimbul de idei și dezvoltarea abilităților sociale, închisoarea din Augsburg-Gablingen organizează grupuri de discuții pe teme specifice, cum ar fi Alcoolicii Anonimi sau grupurile de consiliere privind datoriile. În plus, deținuții beneficiază de formare în abilități sociale, formare împotriva violenței și grupuri de educație sportivă de antrenament. În cadrul acestor programe de reintegrare, se oferă, de asemenea, terapie ocupatională și concerte susținute de muzicieni voluntari.

Parteneriatul cu centrul de consiliere pentru foști infractori din Augsburg are ca scop asigurarea unei tranzitii cat mai lină și reușite a deținuților către viața de după detenție. Prin intermediul acestui parteneriat, se oferă sprijin și consiliere continuă în procesul de reintegrare socială, oferindu-le deținuților toate resursele necesare pentru a-și construi o nouă viață după eliberare.