Reclamă

Cum apare o supernovă? Hipernovele sunt cele mai puternice explozii de supernove din Univers. Chiar de 10 până la chiar de 100 de ori mai strălucitoare decât o supernovă normală. Aceasta are suficientă energie pentru a ne elimina complet Soarele de 100.000 de ori. O cantitate suficientă de energie pentru a furniza consumul total de energie actuală din lume pentru următorii miliarde, miliarde și miliarde de ani.

Cum să faci o „hiper-supernovă”

Dar, în timp ce hipernovele sunt, fără îndoială, feroce, sunt, de asemenea, incredibil de rare. Până în prezent am văzut doar câteva zeci de exemple. Descoperite prin intermediul cercetărilor despre cosmos finalizate în ultimele decenii. Sunt atât de puțini cunoscuți, încât astronomii au o perioadă dificilă chiar și clasificându-i. Uneori numindu-i hipernove, alteori supernovee și alteori referindu-le la subclasificări ale supernovelor obișnuite. Cu atât de puține informații, oamenii de știință chiar se străduiesc să înțeleagă cum se formează și ce îi face atât de puternici. Potrivit cu Space.com

Când stele masive mor, ies cu o explozie serioasă. În ultimele minute ale vieții lor, acestea formează un miez de fier dens și nichel. Spre deosebire de elementele mai ușoare, fuziunea fierului încinge energia, în loc să o elibereze. Fără energie pentru a sprijini greutatea zdrobitoare a atmosferei stelei, se instalează colapsul catastrofal. Dar, în ultimele momente ale stelei, miezul său zdrobit se transformă într-o bilă de neutroni aproape puri, care își opresc pentru puțin timp căderea. Astfel, declanșând o explozie spectaculoasă – o supernova.

Uneori, acel nucleu rămas supraviețuiește, trecând la o retragere liniștită, în lungul eons, ca o stea cu neutroni. Dar uneori, atunci când steaua este de 40 de ori mai mare decât soarele sau mai mult, acea bilă densă de neutroni este neputincioasă împotriva zdrobirii copleșitoare a gravitației și nici măcar nu are șansa. Alte ori, pentru stelele mai mici, când condițiile sunt corecte, există suficient material și se prăbușește înapoi pe steaua neutronului nou-născut după explozia inițială.

Cea mai puternică explozie din Univers

În ambele cazuri, steaua de neutroni se pliază pe ea însăși, fără ca nimic să poată împiedica gravitația să facă ceea ce face mai bine: să facă lucrurile mai mici. Și în acest caz, sursa finală a gravitației este de neoprit. Astfel, în urma exploziei se naște o gaură neagră.

Dacă steaua aceasta se învârtea rapid, tone pe și alte tone de material care se învârteau și ajungeau în gaura neagră emergentă ar fi dus la coliziunea forțelor de electricitate și magnetism într-o frenezie. Astfel, creând condițiile potrivite pentru a lansa jeturi de material. Mai apoi propulsându-se departe de gaura neagră, cu o viteză care este aproape viteza luminii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro