Pământul a ajuns la o populație de 1 miliard de oameni în anii 1800. De atunci, a fost o creștere rapidă, cu un miliard de oameni adăugați la numărul nostru la fiecare 12 ani cu aproximație. Deși acest ritm este în scădere în prezent, iată o privire asupra modului în care am ajuns la 8 miliarde în 2022, unde trăiesc cei mai mulți dintre cei 8 miliarde și ce se va întâmpla în continuare.
În anul 1800, populația mondială a atins pragul de 1 miliard de oameni. Înainte de aceasta, populația a crescut într-un ritm accelerat. Dincolo de acest moment, a avut loc o explozie. Și iată-ne astăzi, cu 8 miliarde de oameni care populează acest pământ.
Până în jurul anului 3000 î.Hr., oamenii locuiau în principal în America Centrală, în zona mediteraneană, în Semiluna Fertilă (care cuprinde Irakul, Siria, Palestina, Israel, Egipt și Iordania din zilele noastre, precum și părți din India, Japonia și China),
Acum, metropolele pline de viață din New York, Hong Kong, Tokyo și New Delhi ne sunt mult prea familiare.
De când Homo Sapiens a apărut pe Pământ, ne-a luat până în 1803 (mai exact) să adăugăm 1 miliard de oameni. Cu toate acestea, în doar 124 de ani după aceea (din 1803-1927) populația a crescut cu 2 miliarde de oameni. Apoi, în doar 33 de ani (1927-1960) am ajuns la 3 miliarde de oameni. Apoi, în 15 ani (1960-1975) au fost 4 miliarde. Din 1975, la fiecare 12 ani, Pământul a adăugat 1 miliard la populația sa.
Cu toate acestea, în continuare, va fi nevoie de mai mult timp pentru a adăuga 1 miliard. Acest lucru se datorează scăderii ratelor de fertilitate și dorinței tinerilor de a amâna nașterea sau deciziei lor de a nu avea deloc copii.
De ce a explodat populația?
Prima dată când creșterea populației s-a accelerat a fost în jurul perioadei celei de-a doua revoluții agricole, care a început în secolul al XVII-lea în Marea Britanie.
Noile tehnologii agricole au permis cultivarea alimentelor la scări nemaiîntâlnite până atunci. Pe măsură ce tehnologiile s-au răspândit și în alte părți, a fost suficient pentru a hrăni multe guri, iar populația a explodat.
Progresele în știință și medicină au asigurat o speranță de viață mai bună. Studiile sugerează că, în lumea săracă premodernă, speranța de viață era de 30 de ani. Începând cu 1900, speranța medie de viață la nivel mondial a crescut de peste două ori, depășind acum 70 de ani.
Ratele de mortalitate au scăzut semnificativ în secolul XX. Datorită faptului că oamenii au trăit mai mult și că supraviețuirea s-a îmbunătățit, populația a crescut exponențial.
Creșterea populației nu este uniformă. Din 1973, arată datele, Asia și-a dublat populația.
Cu toate acestea, în unele țări, precum Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Singapore, populația se contractă. Datele arată că se așteaptă ca populația a 48 de țări sau zone din lume să scadă între 2015 și 2050. Aceasta include țări din Europa care, de asemenea, sunt martore ale unui declin natural.
În continuare, va fi interesant de văzut ce cale va urma omenirea și să ne pregătim pentru îmbătrânirea populației, precum și pentru creșterea numărului de locuitori în unele părți ale lumii.