Reclamă

Trăim într-un prezent în care multe  persoane ajung din diverse motive, mai ales cele ce țin de cotidian să refuleze în diferite dependențe. Una dintre acestea este alcoolismul. Sau etilism cronic așa cum este numit de medici. Această problemă de sănătate se traduce ca o complicație a consumului excesiv de alcool. Desigur, vom spune că oamenii au consumat alcool dintotdeauna. De altfel, în istoria civilizațiilor se vorbește despre consumul acestuia. Alcoolul ar fi apărut înainte de era noastră, undeva în China. Amestecul de mei, orez, struguri și miere, fermentat, a devenit o băutură dulce și aromată, „amețitoare”.Totuși, alcoolul în zilele noastre este consumat diferit, fiind de foarte multe ori de o calitate îndoielnică. Ceea ce duce evident la probleme de sănătate. Una dintre marile consecințe ale consumului de alcool este coma alcoolică în care numeroși consumatori pot ajunge.

Cât alcool se consumă în România

Vom restrânge analiza de la nivel internațional, unde fruntașă la consumul de alcool este Portugalia. De asemenea, aproape de noi, Belarus deține de asemenea o poziție importantă în acest sens. Conform statisticilor, România era în 2021 pe locul 10 în ceea ce privește consumul de alcool.

Evident, deseori la camerele de gardă ajung pacienți în comă alcoolică sau sevraj alcoolic. Consecințele unor astfel de patologii pot duce cu siguranță la deces.

Pentru a acorda cuiva primul ajutor în caz de comă alcoolică trebuie să ții cont de câteva aspecte:

Cantitatea de alcool consumată care poate duce la comă alcoolică

Înainte de orice, trebuie să știi că nu există o cantitate „standard” de alcool pe care să o consumi și care să ducă la comă alcoolică. Majoritatea țesuturilor și organelor din corpul uman sunt vulnerabile în fața alcoolului. Unii specialiști asociază această băutură cu un adevărat drog, deseori mortal. Astfel de consecințe grave pot avea loc inclusiv prin ingerarea accidentală a alcoolului.

Semnele care îți indică dacă o persoană a intrat în comă alcoolică

Consumul de alcool a devenit din nefericire în multe contexte aproape un obicei pentru multe contexte din viețile oamenilor. Atât timp cât acesta este consumat ponderat, se recomandă maxim un pahar de vin la o masă, situația rămâne sub control. Când vorbim despre persoanele care au deja un fond problematic în acest sens sau au antecedente legate de sevraj sau intoxicație cu alcool, lucrurile se agravează.

Poți recunoaște intoxicația sau coma alcoolică prin prisma unei crize compulsive. Persoana în cauză prezintă o mișcare a corpului lipsită de control.

Temperatura corpului scade sub 37,8 grade de cele mai multe ori. Circulația sângelui este încetinită, la fel și respirația sau bătăile inimii.

Vărsăturile sunt abundende, în multe dintre cazuri chiar cu prezența sângelui. Totodată, scaunul persoanei în cazul are culoarea neagră;

Letargia sau somnul adânc din care nu poate fi trezită persoana, indică o comă alcoolică.

Pielea persoanei intrată în comă alcoolică devine albăstruieDin cauza circulației afectate și a lipsei de oxigenare a creierului și a organelor, pielea unei persoane care intră în comă alcoolică devine albăstruie. De altfel, acest simptom nu trebuie să fie prezent sub această formă în toate cazurile. Învinețirea unghiilor este o condiție de asemenea, în acest sens.

Cum acorzi primul ajutor

Rămâi calm. Nu uita că în astfel de cazuri poți salva viața cuiva dacă acționezi rațional. Dacă te panichezi, în mod cert nu îți va fi de folos în demersul de a acorda primul ajutor.

Asigură-te că victima respiră

Este esențial să observi semnele care indică respirația, pulsul, reacțiile cuiva care ajunge în prag de comă alcoolică. În mod cert, pulsul va fi unul încetinit.

Întoarce persoana respectivă pe o parte

4 din 6 persoane care ajung în comă alcoolică vomită abundent în momentele respective. Astfel, trebuie să te asiguri că persoana respectivă nu se va înneca cu propria vomă. Pentru acest lucru este necesar să o întorci pe o parte.

Apelează numărul unic de urgență 112

Apelează numărul unic de urgență 112

Îngrijirile medicale de specialitate sunt vitale în caz de comă alcoolică. Apelează cât poți de repede numărul unic de urgență pentru a solicita ajutor.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro